Ingrediënten

  • 12 scampi’s
  • 3 tomaten
  • 2 Jonagold appels
  • Een handje basilicum
  • Een scheutje (basilicum)olie
  • Peper en zout
  • Paprikapoeder
  • Cayennepeper

Voor de kruidenboter:

  • 100 g zachte boter
  • Een handje peterselie
  • Een bosje bieslook
  • 1 teentje look
  • 1 tl citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout

Bereiding

  1. Emondeer de tomaten: verwijder het kroontje en snijd het kontje kruiselings in. Dompel de tomaten gedurende 20 sec onder in kokend water. Haal ze uit en verfris ze onmiddellijk onder de koudwaterkraan om het kookproces te stoppen.
  2. Haal het vel van de tomaten, snijd ze in 4, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in brunoise.
  3. Schil 1 Jonagold, verwijder het klokhuis en snijd de kwartjes in fijne brunoise.
  4. Meng de appelblokjes onmiddellijk met de tomatenblokjes om verkleuring tegen te gaan.
  5. Kruid naar smaak met peper en zout en schenk er een scheutje (basilicum)olie bij. Werk af met fijngehakte basilicum.

Voor de kruidenboter:

  1. Meng alle ingrediënten heel goed met een vork.
  2. Schep de boter in een kuipje of draai ze in een stuk plasticfolie tot een worstje.
  3. Laat de boter weer hard worden in de koelkast.
  4. Pel de scampi’s, maar laat het staartje zitten. Verwijder het darmkanaal.
  5. Verhit een flinke klont kruidenboter in een pan. Bak de scampi’s snel aan langs beide kanten. Bestrooi met paprikapoeder en cayennepeper.
  6. Schik in een ring een torentje appel-tomatensalsa. Hierop komen 3 scampi’s.
  7. Druppel rondom wat van de kruidenboter uit de pan en werk de torentjes af met flinterdun gesneden plakjes Jonagold.