Maandag – Vleestomaat “Baron”

Tomaat-garnaal

Om de week in te zetten, starten we met een klassieker uit de Belgische keuken; de tomaat-garnaal of “tomate-crevettes”. Heerlijk als voorgerechtje op een zomerse dag. Hiervoor is onze vleestomaat “Baron” zeer geschikt. Een grote, stevige tomaat die niet uit elkaar valt bij het doorsnijden. Alles wat je nodig hebt, zijn: 4 vleestomaten, 100 gram grijze garnalen, 1 komkommer, 1 pakje veldsla, een handje vol basilicum, 2 eetlepels mayonaise en 1 hardgekookt ei.

Snijd om te beginnen de tomaten in twee en haal de pitjes eruit. Was vervolgens de komkommer en snijd in kleine blokjes. Was hierna de veldsla en de basilicum, en scheur de bladen in kleine stukjes. Plet het eitje met een vork. Meng de garnalen samen met de komkommer, de veldsla, de basilicum, het ei en de mayonaise. Vul de uitgeholde tomaatjes met het mengsel. Werk af met wat peper en zout. Smullen maar!

Dinsdag – Cherry Star

Vis uit de oven

Dinsdag houden we het lekker gezond met een stukje verse vis. Dit gaan we pimpen met wat sappige Cherry Star tomaatjes. Perfect voor een licht avondmaal op een zwoele zomeravond. Wij gaan dit gerechtje serveren met zalm, maar je kan eender welke vis kiezen. Naast zalm, heb je 600g gram Cherry Star, 4 teentjes knoflook, een pakje fetakaas en olijfolie nodig. Verwarm de oven op 180 graden en besprenkel een bakplaat met olijfolie. Spoel en halveer de tomaatjes. Leg vervolgens de vis op de bakplaat en schik de tomaatjes en knoflook er rond. Brokkel de fetakaas over de bovenkant van de zalm zodat je een mooie korst krijgt. Besprenkel nog eens rijkelijk met olijfolie. Laat gedurende 20 minuten garen in de oven. Makkelijk, snel en gezond!

Woensdag – Coeur de Boeuf

Italiaanse salade

De Coeur de Boeuf heeft een onregelmatige vorm met dikke ribbels. Deze tomaat rijpt van buiten naar binnen. Aangezien ze minder waterig is dan andere tomaten, is de Coeur de Boeuf perfect voor in salades. Wij kiezen vandaag voor een Italiaanse Coeur de Boeuf salade. De benodigdheden voor deze salade zijn: kropsla, 4 Coeur de Boeuf’’s, 4 schijfjes parmaham, 1 bol mozzarella en 2 eetlepels pijnboompitten.

Was de kropsla en leg de blaadjes op een bord. Was de Coeur de Boeuf en snijd in schijfjes. Snijd vervolgens de mozzarella in kleine stukjes en scheur de parmaham in stukjes. Leg de Coeur de Boeuf, de mozzarella, de parmaham en de pijnboompitten erbij op het bord. Dresseer eventueel met olijfolie, citroensap, peper en zout. Perfect als lunch op een zonnige dag.

Donderdag – Vleestomaat “Prince”

Pizza met chorizo

Met welk gerecht scoor je zowel bij jong als oud? Met een heerlijke pizza natuurlijk! Je hoeft niet op vakantie om te genieten van deze Italiaanse topper. Onze “Prince” vleestomaat is perfect om een pizza mee te beleggen. Een iets kleiner formaat dan de “Baron” maar even stevig wanneer je hem doorsnijdt. Een ander pluspunt is dat deze tomaat erg lang houdbaar is. Haal wat pizzadeeg, tomatensaus (vers of kant-en-klaar), Prince tomaten, chorizo en een bol mozzarella in huis en breng de Italiaanse zomer naar je eigen keuken.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Rol het pizzadeeg uit en leg op een bakplaat. Snijd de mozzarella en de Prince tomaten in schijfjes. Smeer de tomatensaus over het deeg en beleg de pizza rijkelijk met de mozzarella en de tomatenplakjes. Besprenkel met wat olijfolie en zet gedurende 15 minuten in de oven. Haal de pizza uit de oven en beleg de pizza verder met de chorizo. Zet nu nog enkele minuten in de oven. Tast toe!

Vrijdag – Trostomaat

Aperitiefhapje met tomatentapenade

Wie vrijdag zegt, zegt aperitief! Sluit de werkweek af op je terras met een glaasje prosecco en onze tomatentapenade. Onze Elite of Princess trostomaten zijn de perfecte tomaten voor in sausjes en tapenades. Naast 4 trostomaten heb je wat olijfolie, basilicum, zwarte olijven, rucola en Parmezaanse kaas nodig. Snijd de trostomaten in stukjes en verwijder de zaadjes. Stoof deze stukjes gedurende 3 minuten in een pan met wat olijfolie. Mix vervolgens de stukjes tomaat, de basilicum, de olijven, de rucola en de Parmezaanse kaas tot een smeuïg geheel. Deze tomatentapenade is heerlijk bij een stukje stokbrood of bij grissini. Schol, op het weekend!

Zaterdag – Pruimtomaat

Pittige pasta all’ arrabiata

Onze pruimtomaat, de “Romared”, is een stevige tomaat met een mediterraan karakter. Hierom is deze tomaat perfect voor in passata of pasta sauzen. Op zaterdagavond kiezen wij voor het perfecte comfortfood; een pittige pasta all’ arrabiata. Een klassieker onder de pasta’s en niet moeilijk te bereiden. Ingrediënten voor deze pasta: 500 gram Penne, 6 pruimtomaten, 3 uien, 3 dl tomatenpulp in blik, 2 teentjes look en 1 rode chilipeper.

De eerste stap bestaat uit het verwijderen van de schil van de tomaat. Dit doe je door de tomaten onder te dompelen gedurende enkele seconden in kokend water. Spoel de tomaat hierna onder koud water en verwijder de schil van de tomaat met een mesje. Verwijder de zaadlijsten en snijd de rest van de tomaat in grove stukken. Pel en snipper de ui en de look, en stoof op een matig vuur. Snijd de chilipeper in twee en verwijder de zaadjes. Snipper de chili in zeer kleine stukjes en voeg toe in de pan. Voeg nadien de stukjes tomaat en de tomatenpulp toe. Laat de saus gedurende 15 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg (eventueel in het water van de tomaat) de penne toe en kook tot ze beetgaar zijn. Giet de pasta af en meng onder de saus. Werk af met wat peper, zout en Parmezaanse kaas. Buon appetito!

Zondag – Ministar

Crème brûlée van tomaat

Beloon jezelf en sluit de week af met een heerlijk dessertje. Verras jezelf (én je gasten) met de crème brûlée van tomaat. De laatste tomaat die we voorstellen is de “Ministar”. Deze heeft een mooie rode kleur en een zoete nasmaak, ideaal om te verwerken in een dessert. Je hebt 400 gram ministar, ¼ dl room, 6 eierdooiers, 80 gram fijne suiker en 2 eetlepels kandijsuiker nodig.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de tomaatjes in kokend water om zo makkelijker de schil te verwijderen. Haal de zaadjes eruit en plet het vruchtvlees. Doe het vruchtvlees in een pan en laat gedurende 30 minuten indikken op een zeer zacht vuurtje. Voeg vervolgens water toe. Doe de room in een pannetje en verwarm tot de room kookt. Haal de room van het vuur en klop samen met de eierdooier, de tomatenpulp en de fijne suiker. Doe dit mengsel in een schaalje en plaats in een waterbad in de oven. Haal de schaal na 30 minuten uit de oven en bestrooi met de kandijsuiker. Brand de bovenzijde van de crème brûlée af met een bunsenbrander. Garneer eventueel met nog enkele ministartomaatjes. Smakelijk!

Ontdek nog meer over onze tomaten