Gerookte asperge met mayonaise en gedroogd eigeel

Asperges zijn een van de weinig overgebleven groenten die nog echt seizoensgebonden zijn. Het seizoen mag dan wel beginnen in februari maar pas in april, wanneer het aspergeseizoen reeds halfweg is, worden ze in grote hoeveelheden geoogst. Asperges zijn een ware delicatesse en worden daarom ook wel het 'witte goud' genoemd. Ze worden één voor één gestoken (vakjargon voor het oogsten van asperges), wat veel vakmanschap en geduld vraagt.

De asperges hebben een zachte, subtiele smaak en zijn ontzettend veelzijdig in de keuken. Nu er volop asperges beschikbaar zijn, is het het ideale moment om er eens mee te experimenteren en ze op een andere manier klaar te maken dan op de gekende, klassieke manieren.

Risotto van basilicum prei en groene asperges

Om de proef op de som te nemen, daagde groente- en fruitcoöperatie BelOrta chef-kok Mathias Smet van het restaurant Frank-Francine uit om originele en funky gerechtjes te ontwikkelen met een hoofdrol voor lokaal geteelde asperges. Voor het ene gerecht roosterde hij asperges, voor een ander frituurde hij er en voor nog een ander gerecht maakte hij geroosterde asperges. Benieuwd naar het resultaat? Hieronder vind je de 6 gerechten die hij ontwikkelde.