Aspergeprimeur Bel Orta Belgische Cardiologische Liga

Asperges, ook wel het witte goud genoemd, zijn een populaire delicatesse die slechts een beperkte periode per jaar beschikbaar is. In voorgaande jaren heeft BelOrta bewezen dat de start van het aspergeseizoen niet alleen een gastronomisch gegeven is, maar ook een mooie gelegenheid om iets terug te geven aan de samenleving. Met de verkoop van het eerste kistje asperges werd maar liefst €4.000 opgehaald voor het goede doel.

Andries De Pauw van De Molenkouter (uit Sint-Katelijne-Waver) leverde de allereerste asperges aan, en Délidis (uit Gierle) toonde zich genereus door de primeurasperges aan te kopen aan €2.000 (€250 / schaal van 500 gram). BelOrta verdubbelde die opbrengst waardoor zowel MS-Liga Vlaanderen en de Belgische Cardiologische Liga €2.000 in ontvangst mochten nemen.

“De primeurverkoop van de eerste asperges van het nieuwe seizoen is voor BelOrta niet alleen een mijlpaal in het lokale groenten- en fruitseizoen, we willen als lokale producentenorganisatie van de gelegenheid gebruik maken om lokale initiatieven te ondersteunen. Door de opbrengst te schenken aan MS-Liga Vlaanderen en de Belgische Cardiologische Liga, hopen we een positieve impact te hebben op de sensibilisering rond hart- en vaatziekten en de ondersteuning van personen met MS,” verklaart Glenn Sebregts, diensthoofd marketing en externe communicatie bij BelOrta.

De asperges, die vanmorgen verkocht werden, zijn afkomstig uit serres. De aanvoer zal de komende weken gestaag toenemen, waarna het seizoen in april volledig los barst met de asperges uit open lucht. Het seizoen eindigt op 24 juni met het traditionele Sint Jansfeest. Dit doen de telers om te voorkomen dat de plant compleet uitgeput raakt en sterft. Door ze verder te laten groeien hebben de aspergeplanten nog voldoende tijd om energie te verzamelen zodat ze ook het jaar erop weer heerlijke asperges kunnen produceren.

Aspergeprimeur Bel Orta MS Liga Vlaanderen

Sensibiliseringsactie rond hart- en vaatziekten

“Wij zijn bijzonder blij met deze cheque. Dit geld kunnen we gebruiken om een sensibiliseringsdag te organiseren in een kansarme wijk. Tijdens zo een dag nodigen we iedereen uit om zich te laten testen op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. We werken dan een vragenlijst af (Rookt u? Zijn er hartziekten in de familie? Doet u aan sport? Wat zijn uw eetgewoontes? …), meten de cholesterol, de glycemie, de bloeddruk en berekenen het BMI. Verpleegkundigen nemen deze tests af en er is ook een cardioloog aanwezig die in gesprek gaat met de persoon om de resultaten te bespreken en hem/haar eventueel door te verwijzen naar een huisarts of een ziekenhuis,” vertelt Katrien Verberckmoes van de Belgische Cardiologische Liga.

Dienstverlening blijven leveren en optimaliseren

Ook bij MS Vlaanderen waren ze zichtbaar tevreden met deze schenking. Elke Saron van MS Liga Vlaanderen: “Alle giften en schenkingen die we als vzw binnenkrijgen maken voor onze werking een wereld van verschil. Hierdoor kunnen we personen met MS blijven ondersteunen waar nodig. Het ingezamelde geld zullen we inzetten om onze dienstverlening naar personen met MS toe te kunnen blijven leveren en optimaliseren. Denk maar aan maatschappelijke dienstverlening, informatieverstrekking, de organisatie van activiteiten en infosessies voor lotgenoten, … Zo kunnen we vandaag, morgen en overmorgen een verschil blijven maken voor onze leden.”

Boiler plates

MS Vlaanderen

MS-Liga Vlaanderen is een vzw en patiëntenorganisatie. Wij willen dé referentie en partner zijn voor alle personen met Multiple Sclerose (en MS-verwante aandoeningen) en hun omgeving. Dit realiseren we door ons in te zetten op 4 grote pijlers: informeren, begeleiden en ondersteunen, verbinden & mobiliseren en sensibiliseren. Zodat alle personen met MS (en MS-verwante aandoeningen) alle kansen krijgen en kunnen grijpen om een waardig en kwaliteitsvol leven te leiden.

Belgische cardiologische liga

De Belgische Cardiologische Liga bestaat al meer dan 50 jaar, het doel is om de bevolking, patiënten en hun familie te informeren over hart- en vaatziekten en de risicofactoren, want hart- en vaatziekten zijn nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in België en wereldwijd. We doen dit via sensibileringscampagnes, het verspreiden van onze brochures, tijdschrift Hart- & Slagaders, het voortdurend updaten van onze website waar al onze informatie beschikbaar is, het organiseren van webinars voor patiënten, het produceren van podcasts, het begeleiden van hartpatiënten en hun familie in hun dagelijks leven en helpen voorkomen dat een nieuw hartprobleem zich voordoet.

Délidis

Délidis is een gespecialiseerde versleverancier die niet alleen groenten en fruit, maar ook vlees en huisgemaakte maaltijdcomponenten van de beste kwaliteit bezorgt aan horecazaken, grootkeukens en detailhandel.

Als onderdeel van familiebedrijf Peeters Govers, dat al sinds 1947 actief is in verse voeding, hebben we tonnen ervaring en gaan onze specialisten samen met de klant op zoek naar ‘het beste vers op maat van elke professional’. Op deze manier weten we ons assortiment dagelijks te selecteren op kwaliteit, prijs, actueel marktaanbod met aandacht voor de seizoenen en primeurs.