Ingrediënten
Voor het witloof:
- 4 stronken witloof
- 50 g gezouten amandel
Voor de Westmalle lak:
- 100 ml Westmalle Tripel
- 50 ml soja
- 4 soeplepels honing
- Peper en zout
Voor de 5 kruiden saus:
- 1 flesje Westmalle Tripel
- 10 g hoeveboter
- 3 sjalotten
- 500 ml kalfsbouillon
- 1 soeplepel Chinese 5 kruiden mix
- Peper en zout
Voor de pompoencrème:
- 1/2 butternut pompoen
- 10 g hoeveboter
- 100 ml room 20%
- Peper en zout
Voor de ingelegde pompoen
- 1/4 butternut pompoen
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 ml water
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde koriander
- 1 theelepel chilipoeder
Voor de mosterdzaadjes
- 50 g mosterdzaadjes
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 ml water
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 laurierblaadje
Bereiding
Baby witloof:
- Stoom het witloof +/- 5 minuten op 100°C.
- Laat afkoelen en snij het witloof in twee.
- Leg het witloof in een oven schaal en lak ze met behulp van een borstel met de Westmalle Tripel lak.
- Plaats hierna het witloof in een voorverwarmde oven van 190°C voor +- 5 minuten.
Westmalle lak:
- Breng de Westmalle Tripel aan de kook.
- Voeg de soja en honing toe. Laat dit afkoelen.
- Kruid af met peper en zout.
5 kruiden saus:
- Pel de sjalotten en snijd ze in grove stukken.
- Stoof de sjalotten aan in boter.
- Blus af met Westmalle Tripel en laat even doorkoken.
- Voeg de kalfsbouillon en de Chinese 5 kruiden mix toe, laat inkoken tot de gewenste dikte. Kruid af met peper en zout.
- Mix alle ingrediënten samen met een staafmixer. Zeef door een puntzeef.
Pompoencrème:
- Schil de pompoen en snij deze in stuken van +/- 5 cm groot.
- Stoom de pompoen +/- 20 minuten op 100°C.
- Doe daarna de gare pompoen in de blender en voeg de hoeveboter en room toe.
- Kruid af met peper en zout. Mix alles tot een gladde massa.
Ingelegde pompoen:
- Verwarm de witte wijnazijn samen met het water en de kruiden. Laat dit afkoelen.
- Schil de pompoen en snij dunne plakjes met behulp van een mandoline.
- Steek de gewenste vorm uit en marineer +- 24uur.
Ingelegde mosterdzaadjes:
- Zet de mosterdzaadjes in een pot water op het vuur. Breng aan de kook. Van zodra het water kookt, giet je de mosterdzaadjes af. Herhaal dit proces 3 keer.
- Verwarm de witte wijnazijn samen met het water en de kruiden. Kook hierin de mosterdzaadjes 10 minuten.
- Laat de mosterdzaadjes in de marinade op kamertemperatuur staan en marineer +/- 1 uur.
Afwerking:
- Plaats het gelakte witloof naar wens op het bord.
- Dresseer bovenop het witloof de pompoencrème en de ingelegde pompoenschijfjes.
- Hak de gezouten amandelen fijn tot een crumble. Werk het witloof af met de crumble van gezouten amandelen en de ingelegde mosterdzaadjes. Serveer hierbij de 5 kruiden saus.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Restaurant Woods.