Schaal van Scoville

Wilbur Scoville ontwikkelde in 1912 de schaal van Scoville om te meten hoe pikant chilipepers en pikante sauzen zijn. Oorspronkelijk werd dit bepaald door de mate waarin extracten van de pepers verdund moesten worden vooraleer er geen scherpte meer geproefd werd. Tegenwoordig meet men de scherpte van pepers door de hoeveelheid capsaïcine te meten. Capsaïcine is de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak

De gemiddelde Belg ervaart een gerecht als pittig wanneer het rond de 500 tot 1000 SHU (Scoville Heat Units) bevat. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, waarbij een gemiddelde is gemeten van meer dan 1,5 miljoen SHU en een piekwaarde van 2,2 miljoen SHU.

Padrón Jalapeño

Niet al te pikant

Binnen het BelOrta assortiment zijn er vier pepers die op de schaal van Scoville geplaatst kunnen worden: Padrón, jalapeño, piccantina en habanero.

De peper die het meest recent werd toegevoegd aan het assortiment is meteen ook de minst pikante peper van de vier: de Padrón-peper. Deze peper is eerder mild van smaak en is voornamelijk gekend als tapasgerecht uit de Spaanse keuken. De pepers worden in hun geheel geserveerd, wat meteen aantoont dat ze weinig tot niet pikant zijn. De Padrón pepers zijn het lekkerst (en populairst) wanneer ze kort gegrild worden in olijfolie op de BBQ en vervolgens afgekruid met grof zout en/of afgewerkt met Parmezaanse kaas.

Meteen na de Padrón peper plaatsen we de jalapeño op onze Scoville schaal. Jalapeño pepers heb je in het groen of rood. Hun licht pittige smaak is ideaal om gerechten en sauzen te voorzien van een ietwat pikante toets die echter niet overheerst.

Habanero Piccantina

Liefde voor pikant eten

Voor de fans van pikant eten komen we uit bij de piccantina of Spaanse peper. Deze peper heb je in het rood, geel en groen en is de smaakmaker van al jouw pikante sauzen. Je kan de Spaanse peper ook mee laten koken in gerechten als een noedelsoep, chili con carne, Indiase curry's,...

Last but not least hebben we de habanero peper, de pikantste in het BelOrta assortiment. Deze lantaarnvormige peper scoort zeer hoog op de Scoville-schaal, doseren is dus de boodschap. Als je met deze peper aan de slag gaat, haal je hem na het bereiden best uit het gerecht, tenzij je écht van pikant eten houdt.

Wist je datjes

  • De pikantste delen van pepers zijn het binnenste witte vlies en de zaadlijsten. In de pitjes zit daarentegen geen capsaïcine, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.
  • Pikanter dan gedacht? Blus je mond dan zeker niet met water. Water doet capsaïcine nog meer verspreiden in je mond. Melk is een beter idee: de in melk aanwezige caseïne maakt de capsaïcine los en helpt die zo weg te spoelen. Ook brood, rijst en aardappelen helpen om het brandende gevoel weg te krijgen.