Het familiebedrijf Grobar, gevestigd in Berlaar, teelt al sinds 2014 puntpaprika’s. Bart Ceulemans volgde de stappen van zijn vader, die als pionier in Noord-Europa de teelt van deze groente introduceerde. Naast puntpaprika’s verbouwt het bedrijf ook snackpaprika’s en een breed assortiment aan pepertjes.
BelOrta zelf teelt dit jaar zo’n 7 hectare aan puntpaprika’s, met een jaarlijkse oogst van ongeveer 2 miljoen kilo in de kleuren rood, geel en oranje. De paprika’s zijn beschikbaar vanaf eind maart, met hun hoogseizoen van april tot en met oktober. De beschikbaarheid loopt door tot november.
Puntpaprika’s worden niet alleen geprezen om hun zoete smaak en knapperige textuur, maar ook om hun veelzijdigheid in de keuken. Ze kunnen rauw gegeten worden, gevuld, gegrild of verwerkt in verschillende gerechten. Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van vitamines en antioxidanten, wat ze tot een gezonde keuze maakt voor consumenten.
De paprika’s worden zowel los als verpakt in zakjes en flowpacks verkocht. De geschiedenis van de puntpaprika bij BelOrta gaat terug tot 1995, toen de eerste Belgische puntpaprika op de markt werd gebracht. In de laatste tien jaar is de populariteit van de paprika exponentieel gegroeid.