Pastinaaksoep met pastinaakchips

Pastinaak – voorganger van de aardappel

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het lijkt op een wit-gele wortel, maar verschilt in smaak. Zo heeft de pastinaak een zoete anijssmaak die zoeter wordt bij het koken. Pastinaak zit boordevol vezels en vitamines, vooral vitamine C en vitamine K.

Deze wortelgroente had vroeger een vaste stek op het menu maar raakte een beetje in de vergetelheid met de opkomst van de aardappelen. De titel van vergeten groente zorgde er echter voor dat pastinaken de laatste jaren aan een heuse comeback bezig zijn.

Met pastinaken kan je werkelijk alle kanten uit in de keuken. Je kan er heerlijke pastinaakfrietjes of pastinaakpuree mee maken, al kan je de pastinaak ook koken, stoven of roosteren. Wist je trouwens dat je pastinaak ook rauw kunt eten? Het geeft een subtiele zoete anijstoest aan je salades. Ontdek ons pastinaakrecept waarin we pastinaakchips combineren met pastinaaksoep.

Rammenas veldsla garnalengroenekruiden

Koolrabi – de vergeten kool

Eén van de minst gekende vergeten groenten is koolrabi. Deze vreemd uitziende koolsoort is een kruising tussen witte kool en witte raap. De lichtgroene versie is de meest gekende, al kan je ook paarse exemplaren tegenkomen.

Deze veelzijdige groente kan je roosteren, koken, stomen, roerbakken, pureren of gewoon rauw eten. De smaak van rauwe koolrabi is vergelijkbaar met die van selder, terwijl bereidde koolrabi eerder doet denken aan bloemkool. Wij voegden in ons recept koolrabi toe aan loempia’s voor een heerlijk frisse toets.

Rammenas – de pittige wortelgroente

De laatste vergeten groenten die we hier voorstellen is de rammenas. Deze knapperige en pittige wortelgroente is de grote zus van de radijs. Het witte vruchtvlees is wel iets zachter van smaak dan dat van de gewone radijs. Rammenas kan zowel een zwarte als witte schil hebben en kan rond of langwerpig zijn.

Net zoals radijzen kan je rammenas rauw toevoegen aan een slaatje voor een pittige toets. Al komt deze vergeten groente ook perfect tot haar recht in winterse stoofpotjes. Bovendien zit deze pittige groente boordevol vezels, vitamine C en calcium. Ideaal dus tijdens de wintermaanden.

Loempias Koolrabi

Op culinair avontuur

In een wereld vol bekende groenten zijn er enkele pareltjes zoals pastinaak, koolrabi en rammenas die wat vergeten zijn. Deze groenten brengen niet alleen hun unieke smaken en texturen naar de tafel, maar ook een vleugje avontuur en creativiteit in de keuken.

Laat je inspireren door deze mindere gekende groenten en ga op ontdekkingstocht in de smaakvolle wereld van de pastinaak, koolrabi en rammenas.

Zin gekregen in meer vergeten groenten? Ontdek ze in deze blog!