De zoete aardappelplantjes worden geplant met een folie rond. Dit is nodig om hen te beschermen tegen de koude en tegen onkruid. Dit is een manueel en dus erg intensief proces. Vervolgens wordt er constant gemonitord dat de plantjes voldoende water krijgen en dat onkruid geen kans krijgt. Onkruidbestrijding gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen. De seizoenarbeiders die in het aspergeseizoen aanwezig zijn, helpen ook met het bestrijden van het onkruid.
Het drukste moment valt in augustus, want dan worden de zoete aardappelen geoogst. Ze kunnen het hele jaar bewaard worden. Dit kan door een proces van ‘curing’. Dit wil zeggen dat de zoete aardappelen na het wassen 1 week op 30°C bewaard worden, zodat kleine wondjes door de oogst uit zichzelf ‘genezen’ worden. Vervolgens gaan de zoete aardappelen nog een week in bewaring op 13°C.
Voor het rooien, sorteren en verpakken van de zoete aardappelen, krijgt Franc hulp van zijn familie en 15 seizoensarbeiders. De zoete aardappelen worden verpakt in recycleerbare verpakkingen.
Franc is al enkele jaren gespecialiseerd in aspergeteelt. Na 10 jaar is een aspergeveld ‘op’. Als je er dan nog asperges op zou kweken, zullen deze nooit van topkwaliteit zijn. Zoete aardappelen kunnen wel op deze ‘oude’ velden gekweekt worden.
In 2019 ging de familie op bezoek in de USA bij enkele zoete aardappeltelers. Ze waren meteen enthousiast.
Toen de familie de zoete aardappelplantjes aan het planten was, kwamen de buren kijken. Ze geloofden niet dat het om zoete aardappelen ging, maar dachten dat het om aardbeien ging. Een ‘gewone’ aardappelplant ziet er namelijk heel anders uit, zonder folie etc. Ook is de oogst van een gewone aardappel en een zoete aardappel heel verschillend.
Franc is enorm ambitieus en wil met de zoete aardappel de markt veroveren. Hij merkt dat de typische zoete aardappel-consument wat jonger is. Hij hoopt op korte termijn alle generaties bekend te maken met het product.