Ingrediënten

  • 500gr everzwijnvlees
  • 250ml rode wijn
  • 300ml wildfond
  • 500gr aardappelen
  • 1/2 knolselder 350gr
  • 100gr shiitake paddenstoelen
  • 1 wortel
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes look
  • 50gr speculaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • Bakboter
  • Peterselie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Laat een flinke scheut bakboter smelten in een kookpot op een matig-hoog vuur. Voeg het everzwijnvlees toe aan de pan en schroei toe langs alle kanten. Schep het vervolgens uit de pot.
  2. Snijd de look, ui en wortelen in fijne stukjes en bak ze kort aan. Blus de groenten met de rode wijn en giet na 3 minuten ook de wildfond erbij.
  3. Voeg het vlees opnieuw toe wanneer de fond lichtjes begint te koken. Strooi er de bloem over en roer kort door.
  4. Besmeer de speculaaskoeken met de mosterd en leg ze bij in de pot. Kruid met peper, zout en rozemarijn & laat het geheel minstens 2u sudderen.
  5. Schil ondertussen de halve knolselder en de aardappelen & snijd beiden in grove stukken.
  6. Breng een flinke portie water aan de kook en kook de groenten gaar in ongeveer 12 minuten. Giet alles af wanneer je er makkelijk kan doorprikken met een vork en laat even uitlekken.
  7. Voeg een klompje roomboter toe & kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Stamp het geheel fijn met een pureestamper tot er geen brokjes meer overblijven.
  8. Hak vervolgens wat blaadjes peterselie fijn en roer ze door de puree.
  9. Snijd finaal de shiitake in stukjes.
  10. Verhit een scheutje bakboter in een pan en bak de paddenstoelen aan met wat peper en zout. Roer ze de laatste 10 minuten onder het stoofpotje of serveer apart.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met The Cooking Nurse.