Ingrediënten
- 600 g witte asperges
- 3 el olijfolie
- 3 sjalotten, gesnipperd
- 750 ml groentebouillon
- 75 g pancetta, in reepjes
- 1-2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
- Peper en zout
- 150 ml slagroom
Bereiding
- Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Houd 100 g asperges apart.
- Snijd de rest van de asperges in stukjes.
- Verhit 2 el olijfolie in een soeppan. Fruit de sjalot zachtjes. Schep de asperges erdoor en bak 2 min mee, zonder te kleuren.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en kook de asperges in 15 min zachtjes gaar.
- Snijd de apart gehouden asperges in dunne plakjes.
- Verhit de laatste eetlepel olijfolie in een pan. Bak de pancetta krokant.
- Voeg de plakjes asperge en de rozemarijnnaaldjes toe en gaar op laag vuur tot de asperges boterzacht zijn. Voeg peper naar smaak toe.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom toe en verwarm nog 1 min.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in 4 diepe borden en garneer met de krokante pancetta en plakjes asperge.