Ingrediënten

  • 600 g witte asperges
  • 3 el olijfolie
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 750 ml groentebouillon
  • 75 g pancetta, in reepjes
  • 1-2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • Peper en zout
  • 150 ml slagroom

Bereiding

  1. Schil de asperges en verwijder de houtachtige uiteinden. Houd 100 g asperges apart.
  2. Snijd de rest van de asperges in stukjes.
  3. Verhit 2 el olijfolie in een soeppan. Fruit de sjalot zachtjes. Schep de asperges erdoor en bak 2 min mee, zonder te kleuren.
  4. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  5. Zet het vuur lager en kook de asperges in 15 min zachtjes gaar.
  6. Snijd de apart gehouden asperges in dunne plakjes.
  7. Verhit de laatste eetlepel olijfolie in een pan. Bak de pancetta krokant.
  8. Voeg de plakjes asperge en de rozemarijnnaaldjes toe en gaar op laag vuur tot de asperges boterzacht zijn. Voeg peper naar smaak toe.
  9. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom toe en verwarm nog 1 min.
  10. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  11. Schep de soep in 4 diepe borden en garneer met de krokante pancetta en plakjes asperge.