1. Koop seizoensproducten
Soms heb je tijdens de winter wel eens zin in een portie aardbeien. Zeker bij een heerlijk warme chocoladefondue kan dat eens smaken, maar als je groenten en fruit buiten hun seizoen koopt, zijn ze ook aanzienlijk duurder. Houd het daarom tijdens de winter bij wintergroenten en in de zomer bij zomergroenten. Check dus zeker onze seizoenskalender!
2. Koop lokaal
Bij BelOrta houden we van lokaal en deze liefde willen we dus ook graag overbrengen naar jou. Wanneer je lokale groenten en fruit koopt, hoeven ze niet de hele wereld af te leggen. Hierdoor gaan ze ook goedkoper zijn, aangezien ze minder aan transport en export hebben gekost. Daarbovenop doe je ook nog eens je duit in het zakje voor het milieu.
3. Maak op voorhand een boodschappenlijstje
Haal je papier en pen nog eens boven en schrijf een boodschappenlijstje. Zo kan je op voorhand bepalen wat je gaat eten en hoef je niet in de winkel nog te beslissen. Eens je in de winkel bent, geldt er nog maar één regel: “Stick to the plan”. Laat je niet verleiden door producten die je niet nodig hebt. Nog een extra gouden tip: ga niet met honger naar de winkel, want de ogen zijn vaak groter dan de maag.
4. Maak een weekmenu
Als je je boodschappenlijstje maakt, maak dan direct een lijstje voor de hele week. Zo kan je je maaltijden op elkaar afstemmen en weet je op voorhand al wat je gaat eten. Dat kan je last-minute stress besparen, waardoor je minder snel geneigd zal zijn om ongezonde en dure take-away te bestellen.
5. Vervang vlees door andere eiwitrijke producten
Vlees is tegenwoordig heel duur. Je hoeft ook zeker niet elke dag van de week vlees te eten, de helft van de dagen is voldoende. Probeer de rest van de week andere bronnen van proteïne te eten, zoals peulvruchten, hennepzaden, eitjes of ingeblikte vis. Deze producten zijn allemaal wat lichter voor de portemonnee, voedzaam en eenvoudig te bereiden.
6. Slim eten bewaren
Zorg er voor dat je producten zo lang mogelijk goed blijven zodat je niets hoeft weg te gooien. Op onze site vind je enkele handige tips om zomergroenten te bewaren.
7. Gebruik je overschotjes in een nieuwe maaltijd
Heb je nog wat groenten over van de dag ervoor? Maak er dan een lekkere en gezonde groentesoep van of verwerk ze in een stoofpotje. Heeft je fruit te lang in de fruitmand gelegen en is het overrijp? Dan kan je er nog altijd heerlijke smoothies of milkshakes van maken.
8. Kook samen met vrienden
Ga samen met je beste vriend of vriendin naar de winkel, dan bespaar je al direct wat geld. Eens je je ingrediënten hebt gekocht, kan je samen beginnen koken. Op die manier heb je direct een goede activiteit, eet je heerlijk en bespaar je geld!
9. Laat de frisdranken links liggen
Deze tip is een zeer voor de hand liggende tip, want frisdrank is duur. Voor 1000 liter kraantjeswater betaal je even veel als voor een fles frisdrank. Je kan een schijfje komkommer of een stuk fruit in je water leggen om er toch een smaakje aan toe te voegen.
10. Kook wat extra
Kook wat grotere porties en vries de overschot in. Veel verschillende ingrediënten voor gerechten moeten kopen is slechter voor de bankrekening. Op deze manier ga je ook voedselverspilling tegen en kan je jezelf eens een dagje koken besparen.
Op zoek naar een verbazend goedkoop en lekker viergangenmenu (voor slechts €10)? Bekijk dan zeker al onze recepten hier.
Ontdek onze viergangenmenu voor €10