Tomaten

Tomaten zijn de populairste groente in België, toch bewaren we deze niet altijd op de juiste manier. Indien je een tros hebt, laat je ze ook best aan de tros hangen. Leg je tomaten zeker niet in de koelkast. Op die manier verliest de tomaat een groot deel van zijn smaak. Best leg je je tros BelOrta-tomaten op een donkere koele plek. Zie ook dat er geen fruit in de buurt ligt van de tomaten, sommige soorten, zoals appels en peren, rijpen een pak sneller naast tomaten. Nu denk je waarschijnlijk: “Ik leg het wel in een afgesloten doos of verpakking”, al is dat ook geen goed idee. Tomaten zijn zo minder lang houdbaar omdat ze dan sneller rijpen.

Komkommer

Tijdens de warme zomermaanden is een komkommer een veel gekochte groente. De frisheid doet vaak deugd. Maar hoe bewaar je die komkommers best? Komkommers gaan het langst mee als je ze bij een temperatuur van tien tot twaalf graden bewaart. Leg je komkommer dus niet in de koelkast, want als zomergroente is deze geen fan van de kou. Zo bewaar je komkommers makkelijk één week. Na het aansnijden van je komkommer, mag je deze wel in de koelkast leggen voor twee tot drie dagen. Daarna verliest de komkommer zijn smaak en stevigheid.

Aubergine en courgette

Aubergines en courgettes gaan het langst mee als je ze op een koele, donkere plaats bewaart waar het rond de vijftien graden is. De, van origine, mediterrane courgette is de koude temperatuur niet gewoon en het kan zelfs zorgen voor een bittere smaak. Zelfs de lokale BelOrta courgetten niet. Leg de courgette, maar ook de aubergine dus vast en zeker niet in de koelkast.

Om te voorkomen dat je aubergine uitdroogt, dek je hem af met een keukenhanddoek. Zo zijn ze ongeveer één week houdbaar, net zoals de courgette. Je aubergine of courgette nog langer bewaren? Vries ze dan in, maar zie wel dat je ze eerst een tweetal minuten blancheert. Zo blijven ze tot wel twaalf maanden goed.