Eerste asperges

Asperges zijn enorm populair in België. Bovendien is deze delicatesse maar een aantal maanden per jaar beschikbaar is. We noemen ze dan ook niet voor niets het witte goud. Marja van Dessel (Den Boschkant) leverde de eerste asperges aan. Groothandelaar Fruithandel Sebrechts kocht de eerste schaaltjes aan €240 / schaal. BelOrta verhoogt de opbrengst ervan en zo zal er aan elk goede doel €1.200 geschonken worden. Ook Fruit Vandepoel Kortenaken was bij de pinken en kocht enkele kistjes. Een nieuwigheid dit jaar is dat de asperges verkocht zullen worden in kartonnen schaaltjes. Hiermee zet BelOrta een nieuwe stap in de verduurzaming van verpakkingen.

Deze eerste asperges zijn afkomstig uit serres, later volgen de asperges die groeien onder tunnels en tot slot komen de asperges uit openlucht. De eerste weken groeit de aanvoer stelselmatig aan, al is het pas in maart dat de aantallen echt in stijgende lijn gaan. Voor de echte topmaanden zal de consument nog geduld moeten oefenen tot april. Het seizoen eindigt dit jaar officieel op donderdag 24 juni met het Sint Jansfeest.

Vijf goede doelen

Net zoals de asperges, kleurden de wegen wit in Vlaanderen. De cheques zouden vandaag overhandigd worden maar omwille van de weersomstandigheden werd er besloten om de overhandiging uit te stellen naar een ander moment.

Traditiegetrouw koppelt BelOrta de verkoop van de primeurasperges aan een goed doel. Dit jaar koos de groente- en fruitveiling ervoor om vijf goede doelen een hart onder de riem te steken. Jo Lambrecht, Sales en Marketing Manager BelOrta: “2020 was een zeer moeilijk jaar voor velen maar zeker ook voor de goede doelen. Veel fundraisers vielen weg waardoor ze minder inkomsten konden halen. We kozen er dan ook voor om dit jaar vijf goede doelen blij te maken met de opbrengst van deze primeurasperges.

We zijn uiteraard heel blij met dit bedrag. Het geld zal goed worden besteed voor verdere acties en campagnes. Dat dit gebeurt dankzij het “witte goud” is mooi meegenomen! Ook dat is belangrijk in de preventie van darmkanker,” vertelt Luc Colemont, Managing Director van vzw Stop Darmkanker

Bij De Sperwer zullen ze het geld dan weer gebruiken om hun moestuin te verbeteren: “Groenten telen is een proces dat ons na aan het hart ligt binnen de werking van ons dagcentrum. We zetten dan ook deze financiële gift maar al te graag in om onze moestuin verder toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers zodat ook de groene vingers van deze cliënten verder ontwikkeld kunnen worden.

Boven De Wolken zal het geld investeren in de dagelijkse werking zodat de vzw verder kan groeien en ze de fotosessies gratis kunnen blijven aanbieden. Hachiko vzw zal de gift dan weer aanwenden om nieuwe pupjes te laten starten aan hun opleiding tot assistentiehond en de leertuin de onze assistentiehonden in spe vorm te geven.

Ook bij vzw Pinocchio zijn ze blij met de gift: “Het is uitsluitend dankzij dergelijke giften dat vzw Pinocchio in staat is om jeugdige brandwondenslachtoffers en hun familie te helpen. Dank u BelOrta. Wij wensen jullie een schitterend aspergeseizoen!”