Teler v5

Smullen maar! Het aspergeseizoen draait op volle toeren!

Eindelijk! Je kan weer genieten van de heerlijke asperges van hier. Onze 68 aspergetelers zijn volop bezig om de lekkerste asperges op jouw bord te brengen. Ontdek alles wat je moet weten over asperges en laat je inspireren door onze smakelijke aspergerecepten.

Ontdek onze recepten, tips & tricks

Tips & tricks

Wist je dat kraakverse asperges zingen? Of dat de juiste schiltechniek een hoop frustratie scheelt? Lees al onze tips & tricks en verrijk je aspergekennis!

Verse asperges? Check!

Verse asperges herkennen? Da's simpel. Doe eerst een visuele check. Mooie witte kleur en glanzende stengels? Dat ziet er goed uit! Wrijf nu twee asperges tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid – ook zingen genoemd – dan zijn ze vers. Check ook even of het kopje stevig is. Wil je ze even bewaren in de koelkast? Wikkel ze dan zeker in een vochtige doek zodat ze niet uitdrogen.

Asperges schillen? Chill!

Groene asperges hoef je niet te schillen, maar de vezelige schil van witte asperges moet je wél verwijderen. Moeilijk is dat niet. Leg de asperges plat op een snijplank en schil - met een dunschiller of een speciale aspergeschiller - van onder het kopje naar de onderkant toe. Zorg dat het kopje niet afbreekt en snij op het einde nog het houterige stukje onderaan weg.

Asperges beetgaar = klaar

Hoe je asperges ook klaarmaakt - koken, grillen, wokken, bakken – beetgaar smaken ze het best. Weet je niet goed wanneer je asperges beetgaar zijn? Volg dan deze stappen.

  1. Heb je geen speciale aspergepot waarin je de asperges rechtop kan zetten, neem dan een gewone hoge kookpot.
  2. Vul deze met water en zorg dat de kopjes erbovenuit steken. Doordat de kopjes zachter zijn, garen ze veel sneller.
  3. Als het water kookt, laat je de asperges nog 1 tot 2 minuten garen.
  4. Haal dan de pot van het vuur en laat de asperges zo’n vijf minuten rusten in het hete water. Zakken ze naar de bodem van de kookpot? Dan zijn ze beetgaar en klaar.'Een asperge-aanplanting gaat 8 à 10 jaar mee. Nadien dient er wel 30 jaar gewacht te worden alvorens opnieuw asperges te zetten op datzelfde perceel.'

Marc Goossens, Aspergeteler

De lekkerste recepten met asperges

Onze foodies gingen aan de slag met witte asperges en kwamen op de proppen met deze heerlijk verfijnde en hippe recepten.

Risotto met witte asperges en filet van hoevekip v1

Risotto met asperges en filet van hoevekip

Kom volledig in de lentesfeer met deze heerlijke risotto met BelOrta asperges van @metvijfaantafel. Probeer het nu!

Ontdek het recept
Asperges tagliatelle hollandaise vis

Tagliatelle met asperges, hollandaisesaus en roodbaars

Dat asperges ook heerlijk samen in een lekkere pasta bewijst dit recept wel! Met dit gerechtje van @goestjesjozefien scoor je altijd! Njammie!

Ontdek het recept
Aspergereceptje

Asperges met gepocheerd ei

Heerlijk zijn deze asperges met een gepocheerd eitje. Julien Lapraille zet asperges in de kijker met dit verfijnd recept. Heerlijk toch?!

Ontdek het recept
Gazpacho

Gazpacho van witte asperges

Voor als het eens wat anders mag zijn: een heerlijk koude gazpacho van witte asperges. Een heerlijk recept van @stefaandewinter!

Ontdek het recept
Mt v3

Aspergegratin met ham

Typisch voor in de lente zijn witte asperges van bij ons. Heerlijk in combinatie met wat hamreepjes! Probeer het recept van foodie @marielifeness!

Ontdek het recept