Telers aardbei1

Het aardbeienseizoen is eindelijk aangebroken!

Eindelijk is het aardbeienseizoen weer gestart. Volop genieten van die heerlijk zoete smaak. Gewoon uit het vuistje, in een dessert of een zomers slaatje... Hoe lust jij ze het liefst? Onze lokale telers doen hun uiterste best om de lekkerste aardbeien vers van het veld op jouw bord te brengen.

Op zoek naar inspiratie voor een verrassend aardbeiengerecht? Lees dan zeker verder. Ook onze tips & tricks wil je niet missen!

Tips & tricks

Hoe kies je de smakelijkste aardbeien? Hoe bewaar je ze het best? We geven je de antwoorden op deze en nog veel meer vragen!


Zo kies je de lekkerste aardbeien

Rijpe aardbeien hebben de volste en zoetste smaak. Je herkent ze aan hun kleur, structuur en geur.

Kleur
: Een diepe, heldere, rode kleur betekent dat de aardbei rijp is. Vermijd aardbeien met een bleke of groenige kleur, want die zijn nog niet volledig rijp.
Structuur
: Aardbeien moeten stevig aanvoelen, met een gladde en gelijkmatige structuur. Zachte of papperige plekjes, bultjes of putjes zijn signalen om andere aardbeien te kiezen.
Geur
: De beste aardbeien hebben een zoete, fruitige geur. Ruik je niets? Dan zijn ze waarschijnlijk niet rijp genoeg. Een zure geur betekent dat ze overrijp zijn. Die aardbeien laat je best links liggen.


Bewaartips

Aardbeien was je pas vlak voor gebruik. Als je ze wast voor je ze bewaart, kan het water ervoor zorgen dat ze sneller bederven. En dat wil je natuurlijk vermijden.

Bewaar aardbeien in de koelkast. Daar blijven ze het langst vers. Een trucje is om ze op een stukje keukenpapier te leggen. Dat neemt vocht op, waardoor de aardbeien minder snel zacht worden of gaan schimmelen.

Aardbeien hebben een beperkte houdbaarheid, geniet er dus van binnen een paar dagen na aankoop.


Aanvalleuuuuh!

Aardbeien hebben meer smaak op kamertemperatuur. Leg ze dus even uit de koelkast voor je ze opeet. Het kroontje verwijder je pas nadat je ze gewassen hebt, zo vermijd je dat water in de aardbei komt, en zo de smaak afzwakt.


Zin in een smoothie?

Rijpe aardbeien geven je smoothie die heerlijk zoete en volle smaak.

Je kan ook ander fruit of kruiden zoals munt toevoegen voor een verrassend smaakbommetje.

Wil je je smoothie dikker maken en extra koud serveren? Vries de aardbeien dan eerst in.

Vijf overheerlijke recepten met aardbeien

Natuurlijk smaken aardbeien heerlijk uit het vuistje, maar je kan er zoveel meer mee. Onze foodies creëerden deze vijf aardbeienrecepten en geloof ons, ze zijn gewoonweg onweerstaanbaar!

Ontbijtwafels met verse aardbeien en munt

Bowl van aardbeiencoulis, pindakaas en braambessen

Diëstiste Stephanie Scheirlynck heeft een heerlijk gerechtje gemaakt met onze aardbeien. Benieuwd? Klik dan snel door naar het recept!

Ontdek het recept
IMG 7915

Crème fraîche met aardbeien

Chef Julien Lapraille heeft een heerlijk gerechtje gemaakt met onze aardbeien. Benieuwd? Klik dan snel door naar het recept!

Ontdek het recept
Risotto met asperges en filet van hoevekip

Krieltjes met gehakt, aardbei, komkommer en munt - Foodbag

Met dit bordje kan je iedereen bekoren! Ontdek het volledige recept!

Ontdek het recept
Eryeyt

Aardbeiensalade met roquefort - Foodbag

Het klinkt misschien bizar, maar het is een heerlijke combinatie: aardbeien met roquefort, in een heerlijke salade met veldsla en pompelmoes, moet je proeven!

Ontdek het recept
7715 lentesalade met spekjes en rabarberdressing 1516617488 660x440

Salade met spekjes, aardbei en rabarberdressing - Foodbag

Een originele en frisse salade met krokant gebakken spekjes, aardbeien, pecannoten en een friszure dressing op basis van rabarber, overheerlijk! Een perfecte lunch.

Ontdek het recept
4582 1659361756 1920x1280

Ovengebakken camembert met geroosterde aardbeien - Foodbag

Een origineel hapje? Je hebt het gevonden! Geroosterde aardbeien met balsamico, honing en zwarte peper is een echte revelatie! Het past perfect bij de zachte, zoute warme camembert. Werk af met basilicum en fijngehakte pistachenootjes en genieten maar. Smossen mag!

Ontdek het recept

"Onze aardbeienrassen zijn streng geselecteerd op kwaliteit en smaak. Daarom zijn lokaal geteelde aardbeien altijd supervers en zoeter van smaak dan de zuiderse varianten."

Jan Bertels, Teler aardbeien en tomaten