Het aardbeienseizoen is eindelijk aangebroken!
Eindelijk is het aardbeienseizoen weer gestart. Volop genieten van die heerlijk zoete smaak. Gewoon uit het vuistje, in een dessert of een zomers slaatje... Hoe lust jij ze het liefst? Onze lokale telers doen hun uiterste best om de lekkerste aardbeien vers van het veld op jouw bord te brengen.
Op zoek naar inspiratie voor een verrassend aardbeiengerecht? Lees dan zeker verder. Ook onze tips & tricks wil je niet missen!
Tips & tricks
Hoe kies je de smakelijkste aardbeien? Hoe bewaar je ze het best? We geven je de antwoorden op deze en nog veel meer vragen!
Zo kies je de lekkerste aardbeien
Rijpe aardbeien hebben de volste en zoetste smaak. Je herkent ze aan hun kleur, structuur en geur.
Kleur: Een diepe, heldere, rode kleur betekent dat de aardbei rijp is. Vermijd aardbeien met een bleke of groenige kleur, want die zijn nog niet volledig rijp.
Structuur: Aardbeien moeten stevig aanvoelen, met een gladde en gelijkmatige structuur. Zachte of papperige plekjes, bultjes of putjes zijn signalen om andere aardbeien te kiezen.
Geur: De beste aardbeien hebben een zoete, fruitige geur. Ruik je niets? Dan zijn ze waarschijnlijk niet rijp genoeg. Een zure geur betekent dat ze overrijp zijn. Die aardbeien laat je best links liggen.
Bewaartips
Aardbeien was je pas vlak voor gebruik. Als je ze wast voor je ze bewaart, kan het water ervoor zorgen dat ze sneller bederven. En dat wil je natuurlijk vermijden.
Bewaar aardbeien in de koelkast. Daar blijven ze het langst vers. Een trucje is om ze op een stukje keukenpapier te leggen. Dat neemt vocht op, waardoor de aardbeien minder snel zacht worden of gaan schimmelen.
Aardbeien hebben een beperkte houdbaarheid, geniet er dus van binnen een paar dagen na aankoop.
Aanvalleuuuuh!
Aardbeien hebben meer smaak op kamertemperatuur. Leg ze dus even uit de koelkast voor je ze opeet. Het kroontje verwijder je pas nadat je ze gewassen hebt, zo vermijd je dat water in de aardbei komt, en zo de smaak afzwakt.
Zin in een smoothie?
Rijpe aardbeien geven je smoothie die heerlijk zoete en volle smaak.
Je kan ook ander fruit of kruiden zoals munt toevoegen voor een verrassend smaakbommetje.
Wil je je smoothie dikker maken en extra koud serveren? Vries de aardbeien dan eerst in.
Vijf overheerlijke recepten met aardbeien
Natuurlijk smaken aardbeien heerlijk uit het vuistje, maar je kan er zoveel meer mee. Onze foodies creëerden deze vijf aardbeienrecepten en geloof ons, ze zijn gewoonweg onweerstaanbaar!
Bowl van aardbeiencoulis, pindakaas en braambessen
Diëstiste Stephanie Scheirlynck heeft een heerlijk gerechtje gemaakt met onze aardbeien. Benieuwd? Klik dan snel door naar het recept!
Crème fraîche met aardbeien
Chef Julien Lapraille heeft een heerlijk gerechtje gemaakt met onze aardbeien. Benieuwd? Klik dan snel door naar het recept!
Krieltjes met gehakt, aardbei, komkommer en munt - Foodbag
Met dit bordje kan je iedereen bekoren! Ontdek het volledige recept!
Aardbeiensalade met roquefort - Foodbag
Het klinkt misschien bizar, maar het is een heerlijke combinatie: aardbeien met roquefort, in een heerlijke salade met veldsla en pompelmoes, moet je proeven!
Salade met spekjes, aardbei en rabarberdressing - Foodbag
Een originele en frisse salade met krokant gebakken spekjes, aardbeien, pecannoten en een friszure dressing op basis van rabarber, overheerlijk! Een perfecte lunch.
Ovengebakken camembert met geroosterde aardbeien - Foodbag
Een origineel hapje? Je hebt het gevonden! Geroosterde aardbeien met balsamico, honing en zwarte peper is een echte revelatie! Het past perfect bij de zachte, zoute warme camembert. Werk af met basilicum en fijngehakte pistachenootjes en genieten maar. Smossen mag!
"Onze aardbeienrassen zijn streng geselecteerd op kwaliteit en smaak. Daarom zijn lokaal geteelde aardbeien altijd supervers en zoeter van smaak dan de zuiderse varianten."