Bart is groentekweker in hart en nieren. In 2005, op 24 jarige leeftijd, besloot Bart een 2,3 hectare grote tomatenkwekerij over te nemen. Later nam hij dan nog eens het bedrijf van zijn vader over, goed voor nog eens 1,5 hectare. Vanaf 2005 tot 2015 heeft Bart tomaten geteeld. In 2015 besloot hij over te schakelen naar paprika’s.
Vandaag de dag staan er in zijn hypermoderne serres 17 verschillende variëteiten paprika, waaronder de hoofdteelten Sweet Palermo en Sweet Bite. “De zoete paprika is een vrij nieuw product, dat nog niet zo heel lang bij ons wordt geteeld. De mensen kenden het eigenlijk nog niet, maar hij wint nu aan populariteit”, weet Bart. “Deze extra zoete paprika wordt door veel mensen gesmaakt. Hij heeft ook een veel minder dikke vel, waardoor hij makkelijker verteerbaar is dan een gewone paprika.”
Verder duurt het proces een 8-tal weken voor de bloemen volwaardige paprika's zijn. Het verzorgen van de planten is handwerk. Dagelijks snijden Bart en zijn team de rijpe vruchten met de hand af. Die leggen ze voorzichtig in grote bakken om te voorkomen dat de paprika's beschadigd raken. Daarna worden ze gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht. En dan worden ze naar BelOrta gebracht.
Paprika’s groeien in België bijna het hele jaar rond. Vanaf april tot december kan er bij Grobar, het bedrijf van Bart, 1 keer om de 10 dagen worden geoogst. Op dit bedrijf zijn in het hoogseizoen ongeveer 20 arbeiders bezig met het plukken van de paprika’s.
Tot slot doet Bart er alles aan om de natuur in balans te houden. Zo bestrijden ze schadelijke insecten door hun natuurlijke vijand uit te zetten. Dat betekent dat allerlei beestjes hier een ideale leefomgeving vinden: van mijten tot lieveheersbeestjes tot kwikstaartjes. Zo houden ze de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid. En omdat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, hoef je in de keuken alleen wat stof of vuil van de paprika's te wassen.
Foto's © Karl Bruninx voor Spar Colruyt Group'