Gestart in 1995, is kruidenkwekerij Vegobel uit Duffel intussen uitgegroeid tot marktleider in verse biologische kruiden in pot.
Het zijn de broers Tuur, Steven en Wim Lauwers die het bedrijf maakten tot wat het vandaag is : een 100% biologisch gecertificeerd tuinbouwbedrijf van 4,5 hectare groot.
Het begon allemaal zo’n 30 jaar geleden met basilicum: meteen een schot in de roos, zo bleek . De broers slaagden er namelijk in om – door het unieke teeltsysteem in goten – niet alleen in de zomer maar ook in de winter de geur en smaak van verse basilicum op het bord te brengen. Dankzij dit specifieke teeltsysteem bleek de stap naar bio een logische ontwikkeling. De goten hangen immers op 1 meter hoogte waardoor de plantjes zich in een ander microklimaat bevinden en op deze wijze dus minder vatbaar zijn voor schimmels. Dit alles maakt dat het gebruik van pesticiden en chemicaliën uitblijft.
Hiernaast wordt er ook veel aandacht besteed aan duurzaam en milieuvriendelijk telen. Zo wordt het gebruikte water voor 100% gerecupereerd en bestaan de potjes en hoesjes (ook bio-plastics genoemd) uit plantaardig afval dat 100% biologisch afbreekbaar is en dus de natuur ten goede komt. Door al deze kruiden aan te bieden in potjes blijven ze plukvers tot op het bord, en dat smaakt bij de consument alleen maar naar meer!
Het succes van Vegobel in deze nichemarkt is natuurlijk ook te danken aan het uitgebreide assortiment van wel 20 soorten biologische kruiden die het hele jaar rond ter beschikking zijn. De piekperiodes in deze markt vinden plaats rond feestdagen en bij goed (barbecue)weer.
Naast de klassieke kruiden (zoals peterselie, bieslook, munt, koriander, dille, rozemarijn, tijm, salie, oregano, …) wordt ook een gespecialiseerd gamma aangeboden (waaronder o.a. wasabi-tuinkruid).
Ten slotte, geven ze graag enkele culinaire tips mee in verband met hun kruiden. Zo blijkt vers fruit met citroengras, basilicum ijs en oregano op pizza enorme aanraders.