Ingrediënten

  • 8 stronken witloof
  • 3 stronken roodlof (ter garnering)
  • 2 Jonagold appels
  • 1-2 savooikool
  • 1 bussel radijsjes
  • 1 sjalot
  • oude geraspte kaasvlokken
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • snufje fijn zeezout
  • 6 eetlepels appelciderazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • peper

Bereiding

  1. Begin met de vinaigrette te maken. Pel en snipper de sjalot en meng met een snufje fijn zeezout. Voeg 6 eetlepels appelciderazijn en 6 eetlepels olijfolie toe. Zet deze frisse vinaigrette even aan de kant.
  2. Neem een grote mengkom. Was het witloof, snij in de helft en dan in dunne reepjes, doe dit in de mengkom.
  3. Snij de radijsjes in fijne schijfjes en doe ze bij het witloof.
  4. Neem de Jonagold appels, snij in fijne schijfjes. Je hoeft ze niet te schillen. Doe deze schijfjes ook in de grote mengkom.
  5. Doe 3/4de van de vinaigrette over de groenten en fruit, meng goed door elkaar. Zet in de ijskast voor een frisse salade.
  6. Was het roodlof en snij in fijne reepjes en daarna in kleine blokjes. Zet opzij om zo dadelijk te garneren.
  7. Haal de buitenste, donkerste bladeren van de savooikool. Neem 2 tot 3 van deze bladeren en snij ze in de helft. Gebruik enkel het bovenste, donkerste gedeelte. Snij in fijne reepjes en zet opzij ter garnering. Gebruik de lichte bladeren van de savooikool als wrap. Reken 2 per persoon.
  8. Neem een klein pannetje en rooster de pijnboompitten zonder olie.
  9. Leg een blaadje savooikool op het bord, vul met de frisse witloofsalade met appel en radijs. Besprenkel met nog een beetje vinaigrette en garneer met oude geraspte kaasvlokken, pijnboompitten, crispy savooikool snippers en roodlof. Werk af met peper en zout.