Ingrediënten
- 4 stronken BelOrta roodloof
- 4 stronken BelOrta witloof
- 300gr (8 à 12 sneetjes gerookte zalm)
- Boter voor het stoven van het loof en 50gr voor de kaassaus
- 50gr bloem
- 7dl melk
- Kookvocht van het loof
- 150gr gemalen kaas voor de saus en 50gr voor het grillen
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Bereiding
- Snij het roodloof en het witloof in 2 en haal de bittere harde kern eruit.
- Spoel het loof goed af en stoof het onder een deksel zacht in boter. Kruid het met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Voeg wat water toe zodat het loof niet aanbakt.
- Prik regelmatig in het loof om te voelen of het gaar is. Dit duurt gemiddeld 15 min, maar kan verschillen door de dikte van de stronken.
- Laat het loof goed uitlekken en hou het kookvocht bij.
- Ondertussen kun je de kaassaus maken. Laat 50gr boter smelten in een kookpannetje en voeg de 50gr bloem erbij als de boter gesmolten is. Laat de roux al roerend ‘opdrogen’.
- Wanneer deze naar biscuit begint te ruiken voeg je beetje bij beetje de melk toe. Blijf goed roeren met de garde tot de saus gebonden is en laat de saus nog heel kort inkoken. Als de saus te dik is voeg je wat kookvocht (of melk) toe.
- Haal de saus van het vuur en voeg de kaas al roerend toe. Kruid de saus met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
- Verhit de ovengrill. Rol het roodloof en het witloof in de sneetjes gerookte zalm zodat het loof en de zalm gelijk verdeeld zijn over 8 rolletjes. Leg de rolletjes in een ovenschotel en overgiet met de warme kaassaus.
- Strooi de rest van de geraspte kaas over de rolletjes en zet ze onder de
hete gril gedurende 5 à 10 minuten tot er een mooi kaaskorstje op de zalmrolletjes staat. - Dien onmiddellijk op met wat brood of aardappelpuree.