Ingrediënten

  • 2 BelOrta Coeur de Boeuf-tomaten
  • 80 g BelOrta kerstomaten (8 stuks)
  • 1 BelOrta vleestomaat
  • 1 BelOrta trostomaat
  • 1 buffelmozzarella
  • 4 BelOrta aardbeien
  • enkele blaadjes basilicum
  • olijfolie
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 ui
  • peper en zeezout

Optioneel: voor de ketchup: 3 eetlepels olijfolie, suiker, 1 theelepel tomatenpuree, ui, balsamicoazijn, cayennepeper. Voor de mayonaise: 1 eigeel, 1/4 lepel wittewijnazijn, 1/4 lepel mosterd.

Bereiding

  1. Snijd de Coeur de Boeuf-tomaten in de helft, hol ze uit en houd sap en zaadjes bij. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de vleestomaat in heel fijne plakjes. Snijd de trostomaat overlangs in 4 stukken. Halveer de aardbeien. Snijd de ui in grove stukken.
  2. Voor de gedroogde tomaat: zet de oven op 90°C en leg de dunne plakjes vleestomaat op een ovenschaal, bestrooi licht met suiker en zout. Laat 4 uur drogen. Hoe dikker de plakjes, hoe langer de droogtijd.
  3. Voor de basilicummayonaise: spoel het basilicumplantje goed en hou enkele mooie blaadjes opzij voor de afwerking. Mix 1 dl olijfolie met de rest van de basilicumblaadjes, takjes inclusief. Laat goed uitlekken in een zeefje of neteldoek – dat kan enkele uren duren. Maak een klassieke mayonaise met 1 eigeel, 1/4 lepel witte wijnazijn, 1/4 Dijon-mosterd, 1/4 water en wat peper en zout naar smaak. Voeg geleidelijk de basilicumolie toe, hou een beetje olie opzij om af te werken. Alternatief om tijd te winnen: meng met een staafmixer 150 ml mayonaise uit de winkel met de basilicum. Je hoeft deze mix niet te zeven, de mayonaise mag stukjes basilicum bevatten.
  4. Voor de ketchup van tomaat: stoof de ui glazig in een pot met olijfolie, voeg een theelepel tomatenpuree toe en laat goed bakken. Voeg suiker toe, de restjes tomaten (zowel de uitgelepelde Coeur de Boeuf als alle tomaten die over zijn, in stukjes gesneden), een beetje balsamicoazijn en kruid met cayennepeper en zout. Laat rustig een uur pruttelen en mix dan tot een gladde puree. Alternatief om tijd te winnen: gebruik een lekkere ketchup uit de winkel en voeg een beetje balsamicoazijn toe – gebruik ongeveer 3 eetlepels ketchup voor 4 personen.
  5. Doe een lepel ketchup op een bord en plaats hier de uitgeholde Coeur de Boeuf op. Vul de tomaat met een lepel mayonaise als ‘lijm’ voor het gerecht. Plaats een kwart bol mozzarella in het midden. Hierop leg je een stukje gesneden trostomaat, enkele stukjes kerstomaat en twee halve aardbeien. Werk af met enkele blaadjes basilicum en plaats helemaal bovenaan de gedroogde tomaat die je een beetje laat opkrullen. Druppel de basilicumolie op het bord.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Mathias Smet.