Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • scheut olijfolie
  • 1 wit van prei, grof gehakt
  • 2 uien, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 2 bladeren laurier
  • 2 dl droge vermouth
  • 2 dl visbouillon
  • 3 dl room
  • snuf zout
  • 800g wijtingfilet
  • snuf cayennepeper
  • 20 g boter
  • 3 eetlepels bieslook, fijngehakt

Bereiding

  1. Doe de olijfolie in een grote pot en voeg er als deze warm is de prei, ui, look en laurier aan toe. Stoof 2 minuten aan en voeg doe er de vermouth en visbouillon bij.
  2. Laat dit gedurende ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken. Voeg nu de room toe en laat op een laag vuur 5 minuten sudderen. Houd warm.
  3. Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of aspergeschiller. Breek de houterige uiteinden af.
  4. Breng 1,5l water aan de kook, voeg een snufje zout toe en leg er de asperges in. Kook de asperges 8 minuten al dente op een gemiddeld vuur.
  5. Kruid de wijting met wat zout en cayennepeper en bak de vis in de boter, ongeveer 3 minuten aan elke kant.
  6. Werk de saus af. Giet de saus door een zeef en vang op. Doe terug in een kommetje en doe er de bieslook bij. Mix luchtig tot de saus lichtgroen is, hier en daar mag er nog een stukje bieslook te zien zijn.
  7. Verdeel de asperges over 4 borden, leg er telkens een stuk wijting op en werk af met de saus.