Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 4 verse lasagnevellen
  • 8 plakjes gekookte ham
  • 150 gr geraspte kaas
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 1 el citroen, sap
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • Verse bladpeterselie
  • Peper – zout
  • Olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Kuis de asperges, leg ze in koud water en breng tot aan het kookpunt. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 5 minuten rusten in het water. Giet af en leg opzij.
  3. Smelt de boter in een kookpot, voeg de bloem toe en bak de roux tot je koekjes ruikt. Voeg geleidelijk aan de melk toe terwijl je met een garde blijft roeren (hiervoor haal je de kookpot best even van het kookvuur). Kruid de bechamel met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Neem een ovenschotel en bedek de bodem met een laagje bechamelsaus. Leg hierop een vers lasagnevel (of 2 indien kleine). Verspreid een deel van de asperges over het pastavel en leg er 4 plakjes ham op. Giet opnieuw een laagje bechamelsaus over het geheel en bouw de laagjes in dezelfde volgorde verder op naar boven toe tot alles gebruikt is. Zorg dat je afsluit met een laagje bechamelsaus.
  5. Werk af met kaas en schuif de lasagne een 30 tal minuten in de oven.
  6. Werk af met bladpeterselie en pijnboompitten.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Silke Van Engeland.