Lasagne met prei en hesp

Wie eet er nu niet graag lasagne? Wel, deze variant van de klassieke lasagne bolognaise is misschien nog wel beter! Start met het wassen van de prei en snijd hem daarna in stukjes. Kook de prei tot hij gaar is en maak daarna een lichte kaassaus. Voeg de prei bij de kaassaus en voeg blokjes hesp toe. Neem een grote schaal en leg hier een laagje van het de prei-ham-kaassaus in en dek af met lasagnebladen. Doe dit nog een aantal keren en eindig met een laagje van de saus. Bestrooi het geheel met gemalen kaas. 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180° en klaar!

Preischotel in de oven met zalm

Begin met het koken van de aardappelen en snijd deze daarna in schijfjes (je kan er ook voor kiezen om puree te gebruiken). Kuis de prei, snijd deze in stukjes en kook hem. Maak tot slot een lichte bechamelsaus om het geheel mee af te sluiten en doe deze bij de prei. Neem een grote ovenbestendige schaal en verspreid de aardappelschijfjes (of puree) over de bodem. Leg hierover plakjes zalm en giet de prei en bechamelsaus over het geheel. Sluit af met een laagje gemalen kaas. Zet dit ongeveer een half uurtje in een voorverwarmde oven op 200° en smullen maar!

Quiche met prei en spekblokjes

Een lekkere quiche, perfect als middag- of avondmaal! We kennen allemaal de originele quiche Lorraine, maar deze variant is zeker even lekker. Terwijl je je oven voorverwarmt op 200°C, leg je een kant-en-klaar bladerdeeg in een taartvorm. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het bladerdeeg zelf te maken. Prik met een vork op enkele plaatsen in het deeg. Begin daarna met het wassen, snijden en stoven van de prei en bak de spekjes. Klop 3 eieren op en voeg room toe. Kruid het mengsel af met peper en zout. Verdeel de prei en het spek over het deeg en voeg het eiermengsel toe. Maak af met een laagje gemalen kaas. Zet 35 minuten in de oven et voilà!

Op zoek naar meer recepten met prei?