Wat is braiseren?
Braiseren, ook wel een synoniem voor smoren, is een combinatie van stoven en braden. Bij braiseren wordt er weinig vocht gebruikt, bij stoven is dit net omgekeerd. Concreet ga je het witloof eerst aanbraden, daarna blussen met een beetje water en vervolgens net onder het kookpunt verder laten garen. Op deze manier wordt het witloof zachter en malser en wordt de overheerlijke smaak toch maximaal behouden, zo komt het witloof het meest tot zijn recht. Ook voor vlees en andere groenten is braiseren 'the way to go'!
Hoe braiseer je witloof?
- Neem een kookpot (laag model) en smelt een klontje boter in de kookpot
- Neem de witloofstronkjes en snij ze doormidden. Leg vervolgens de helftjes in de kookpot en bak ze 4 minuten aan elke kant.
- Breng het witloof op smaak met peper en zout.
- Giet water in de kookpot, tot de bodem volledig bedekt is.
- Zet het deksel op de pot en zet het kookvuur lager. Laat vervolgens het witloof zachtjes verder garen tot het mals is.
Vebazend gemakkelijk toch?!
Tip: Hou je van een iets zoetere smaak? Voeg dan een beetje suiker toe aan het witloof.
Op zoek naar een heerlijk receptje met gebraiseerd witloof? Probeer dan zeker dit overheerlijk gerecht van Mathias Smet uit! Dit gerecht is op basis van gebraiseerd witloof, gratin dauphinois, zoete aardappel en pastinaak.
Bekijk het volledige recept