Lokaal kopen

Tip 1: Koop lokaal

Het klinkt misschien een voor de hand liggende tip, maar het langer kunnen bewaren van groenten en fruit start hier. Groenten en fruit lokaal kopen zorgt ervoor dat de weg van op het veld tot op je bord korter wordt. Wanneer je de producten in de winkel ziet liggen, zijn er dus nog geen lange bewaringen aan vooraf gegaan. Koop onze BelOrta groenten en fruit en je bent zeker dat je lokaal koopt!

Tip 2: Leg niet zomaar al je groenten in de ijskast!

We hebben vaak de neiging om veel van onze groenten en fruit in de ijskast te bewaren, maar niet voor alle producten is dit de beste omgeving. Komkommer, tomaten, paprika en aubergines zijn bijvoorbeeld groenten die je best buiten de koelkast bewaart. Ga dus op voorhand even na wat de beste bewaartemperatuur is!

Blancheren bonen

Tip 3: Bewaar groenten en fruit apart

Groenten en fruit samen bewaren is niet in alle gevallen ideaal. Een appel produceert bijvoorbeeld de chemische stof ethyleen, die het rijpingsproces van andere groenten kan versnellen. Hierdoor zullen de groenten minder lang houdbaar zijn. Groenten die gevoelig zijn aan dit versnellen van het rijpingsproces, zoals komkommer, sla, paprika en broccoli, bewaar je dus best apart van appels.

Tip 4: Blancheren

Blancheren is een techniek waarbij je groenten of fruit heel kort kookt en vervolgens direct terug afkoelt waardoor het kookproces stopt. Door deze techniek toe te passen zullen bacteriën gedood worden en zal het rijpingsproces stoppen. Als je de groenten hierna invriest, zal je ze nog langer kunnen bewaren. Ideaal dus om verspilling te vermijden!

Inmaken groenten

Tip 5: Groenten inmaken

Inmaken van groenten is een heel gemakkelijke manier om de bewaring van je groenten te verlengen. Het enige wat je nodig hebt voor deze techniek is een kookpot en een glazen bokaal. Doe de groenten die je wilt bewaren in een bokaal en sluit af. Vervolgens laat je deze bokaal ondergedompeld liggen in heet water in de kookpot. Op die manier zal een luchtdichte afsluiting ontstaan waarin je groenten langer bewaard blijven.

Tip 6: Fruit pasteuriseren

Pasteuriseren is een techniek die aanleunt bij inmaken van groenten. Je gaat op volledig dezelfde manier tewerk alleen voorzie je bovenop het fruit in de bokaal een extra laagje suikersiroop en zal de temperatuur nooit boven de 100° stijgen.