Johnny Versonnen en Natascha Van Ostaeyen, eigenaars van Jonaver in Vremde, zijn in 1999 met hun tuinbouwbedrijf gestart. Tuinbouw zit in dit geval echt wel in de genen, allebei zijn ze namelijk al de derde generatie van land- en tuinbouwfamilies.
In 2011 kozen ze resoluut voor de overstap naar bio. Ze hebben die stap in het onbekende gezet na gesprekken met een aantal biotelers en na het bezoeken van een aantal proeftuinen. “Op dat moment merkten we dat er wel wat kansen waren om biologisch te gaan telen. Als gangbaar bedrijf werden we stilaan te klein, maar voor een biologisch bedrijf was dat eigenlijk perfect. Je moet de stap gewoon durven zetten.”
16.000m² van hun teelt vindt plaats onder glas en 4000m² buiten. In het voorjaar hebben ze bloemkool en venkel. In de zomer telen ze babyleaf spinazie. In het najaar schakelen ze dan over op groene selder, veldsla en kropsla in een rotatiesysteem. De piekperiodes zijn in november, december, januari en april. Bij Jonaver is het plan duidelijk: verder bio blijven telen.
Als we naar Johnny Versonnen’s favoriete maaltijd met één van zijn producten vragen is het antwoord duidelijk : “Alles! Omdat mijn vrouw heel goed kan koken.”