Gijs nam in 2007 het witloofbedrijf van zijn ouders over en noemde het ‘Nature’s Gold production’. In 2011 begon ook zijn zus Sophie te werken in het bedrijf en ze is sinds 2018 mede-eigenaar. Ondertussen heeft Nature's Gold op 2 locaties witloof staan.
De teelt
Het witloofproces bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel is het telen van de wortels, het tweede is het telen van het witloof zelf, afkomstig van die wortels. “Het leukste aan het teeltproces voor ons is het constant verbeteren van zowel de productie als het aansturen van het personeel. Alle factoren waar je invloed op hebt, proberen we zo goed mogelijk te optimaliseren. Dit is heel belangrijk voor ons en daar blijven wij continu mee bezig”, vertellen Gijs en Sophie.
Verbouwingen zijn voor Nature's Gold een iets minder leuk aspect van telen. “Uitbreidingen zijn soms nodig, maar vragen ook veel tijd. Tijd die je dan niet kan spenderen aan je productie. Het bouwen onderbreekt je dagelijkse routine, wat niet altijd aangenaam is”.
Een uitdaging waarmee ze in de witloofteelt mee geconfronteerd worden is het weer. “Tegenwoordig is er een heel agressief klimaat, dat het moeilijker maakt om witloofwortels te kweken.
Gijs en Sophie vinden het belangrijk dat de consument weet dat hun witloof een lokaal product is. “Wij zitten maar 2 km van de grens België-Nederland, maar dat maakt niet uit want ons product blijft lokaal, ook al bevinden wij ons niet in België zelf”.
Nature's Gold is tevreden over de samenwerking met BelOrta. “Er is goede communicatie en er is overleg met de telers”.
Vrije tijd
In de periode tussen februari en april is het een iets rustigere periode. Dan vertrekken Gijs en Sophie wel eens op vakantie. Ze vertellen dat vakantie nodig is, anders blijven ze bezig met de witloofteelt, wat niet gezond is op lange termijn. Aangezien we een jaarrond productie hebben, is het goed dit soms te onderbreken om niet in een blind draaiend wiel te geraken. In zijn vrije tijd kijkt Gijs graag naar voetbal en Formule 1.
Tip
Gijs vertelt dat witloof ook niet altijd op de klassieke manier bereid moet worden. “Er zijn zo veel diverse manieren om witloof klaar te maken, zoals bijvoorbeeld in de wok of bij pasta”.