Het bedrijf van de familie Dieleman is een echt familiebedrijf. Rien is hoofd van het bedrijf en wordt bijgestaan door zijn echtgenote Nicole. Hun twee dochters, één zoon en zelfs de schoonzonen werken mee op het veld. Opvolging is alvast verzekerd.
Rien startte in 1990 het bedrijf op en begon met het telen van ijsbergsla en venkel. Nu teelt hij verschillende bloemkoolsoorten, zoals de witte bloemkool, gekleurde bloemkool en romanesco. Daarnaast teelt de familie pastinaak. In het verleden hebben ze ook spitskool en boerenkool geteeld, maar al die verschillende producten zijn moeilijk te combineren en vragen veel planning en aanpassingen. Daarom kiezen ze ervoor om die producten niet meer te telen om zich helemaal te kunnen focussen op de teelt van de bloemkoolsoorten en de pastinaak.
Werkwijze
Hun favoriete product is de witte bloemkool. Ze proberen die het hele jaar door te telen zodat ze gedurende het hele jaar kunnen oogsten. Naast de traditionele witte bloemkool, teelt de familie Dieleman ook paarse, oranje en groene bloemkolen. Dit doen ze voor product diversificatie en risicospreiding. Pastinaak telen ze in de periode november tot mei wanneer er iets minder bloemkool is.
De familie Dieleman werkt alleen met familieleden, enkel in het weekend krijgen ze soms een beetje hulp van een paar studenten. Dit is voor hen de leukste manier van werken. “Iedereen woont in de buurt, het is gezellig werken met de familie en op die manier is het ook heel flexibel”, vertelt Rien.
Een uitdaging voor de bloemkoolteelt is het weer. Het weer is een belangrijke factor in hoe snel de bloemkool groeit en daar moet je elke dag rekening mee houden. “Elke dag is anders en daarom is flexibiliteit van eigen personeel zo belangrijk”, vertelt Rien. Een andere uitdaging is het beschermen van de teelt tegen dieren, zoals hazen en duiven. Daarvoor moeten ze netten over de teelt leggen, wat dan weer veel extra tijd vraagt tijdens het hele proces.
De familie Dieleman is enorm tevreden over de samenwerking met BelOrta. In 2008 is de samenwerking met BelOrta gestart en daar zijn ze heel blij om. Rien vertelt dat hij altijd een voorstander is geweest van de klok, “Zo krijg je altijd een eerlijke prijs voor je product”. Ook zegt hij dat de communicatie met BelOrta altijd vlot verloopt. “Ze weten wat er op het veld gebeurt en dat niet altijd alles verloopt hoe je het gepland had”. Nicole vertelt ook dat BelOrta actief meedenkt over het telen van nieuwe producten en proactief nadenkt over oplossingen bij eventuele problemen.
De familie Dieleman blijft het liefst thuis, dicht bij de familie. Af en toe gaan ze op vakantie naar de zee of doen ze aan wintersport in een rustigere periode.
Tip
Rien en Nicole geven nog een tip mee aan de consument. “Hou je bloemkool in je koelkast vochtig met wat water, zo blijft hij langer vers”. Ook belangrijk is dat de consument niet de veel aan de producten komt in de winkel, zo komen er zwarte vlekjes op de bloemkolen en beschadig je ze.
Zelf eten ze wekelijks bloemkool. Ze proberen af en toe eens een andere manier van bereiding, maar gewone kost vinden ze nog altijd het lekkerste. “Verse bloemkool met aardappelen, een stukje vlees en een lekker sausje blijft onze favoriet”.