In 2001 namen Kris en zijn vrouw Katrien een bestaand bedrijf over en noemden het Krikato, Kris-Katrien-Tomaten. Ze zijn beiden kinderen van tomatentelers en begonnen dus ook zelf met het telen van vleestomaten. In 2010 hebben ze hun oude serre van 1 hectare afgebroken en een nieuwe serre van 1,6 hectare geplaatst. Daarna zijn ze overgeschakeld naar trostomaten, “Het leek ons een interessanter product en de markt leek ook meer te evolueren richting trostomaten”, vertelt Kris. Ze hebben nu Elite en Ruby Red tomaten staan.
Onlangs hebben ze nog met 14.000 m2 serres bijgezet. In de toekomst willen ze misschien met belichting gaan werken of de hoeveelheid Ruby Red tomaten uitbreiden.
De teelt
Kris en Katrien oogsten de tomaten elke week. De tomatenteelt is een heel jaar rond, ook al zijn er wel rustigere periodes tussen januari en februari en tussen september en november.
“Het leukste aan de tomatenteelt is het oogsten, verpakken en wegbrengen van je product. Aan de andere kant is tomatenteelt wel een constante bezigheid, er is nooit echt volledige rust, de stress blijft altijd in je achterhoofd”, vertellen Kris en Katrien. Om dan toch eens alles los te laten, gaat de familie De Weerdt eens een weekje op vakantie of doen ze aan wintersport. “Liever zouden we nog iets meer op vakantie willen gaan, maar dat is jammer genoeg moeilijk te combineren met de tomaten”. In hun vrije tijd maken ze ook graag een tochtje met de fiets.
“Een uitdaging in de tomatenteelt zijn de plagen en de tomatenvirussen, maar gelukkig hebben wij hier nog geen problemen mee ondervonden. Goed personeel vinden en hen opleiden is soms ook een uitdaging”, vertellen Kris en Katrien.
“De samenwerking met BelOrta verloopt vlot. We zijn zeer tevreden, je wordt voor een groot deel ontlast i.v.m. verkoop, wat heel aangenaam is”, vertelt Katrien. Ze vertellen ook dat ze het belangrijk vinden dat de consument weet dat het een lokaal product is. Ze willen de consument ook echt overtuigen dat de tomaten in de winter ook lekker zijn, want ze ondervinden dat men vaak het omgekeerde denkt.
Tip
Zelf eten ze ook heel graag tomaten, gewoon in een slaatje of tussen de boterham. “Tomaten zijn gezond, lekker en kan je op zo veel manieren bereiden en eten. Een echt topproduct!”. Katrien geeft nog mee dat het belangrijk is dat je tomaten niet in de koelkast legt, omdat er anders te veel smaak verloren gaat.