Het bedrijf
De vader van Paul begon samen met zijn vrouw een sla -en meloenen bedrijf in 1969. Paul begon in het bedrijf te werken en nam het later dan ook over. Vanaf 1985 telen ze enkel nog kropsla. Na diverse uitbreidingen en enkele overnames hebben ze nu 17,5 hectare aan serreoppervlakte. In 2004 besloten ze om kropsla op hydrocultuur te telen in plaats van op vollegrond. Ze besloten om oude serres om te bouwen naar een serre op goten, vandaag hebben ze 4,32 hectare. In een serre op goten staan meer dan 600.000 plantjes. Op een jaar telen ze 8 miljoen stuks kropsla op goten.
Ook teelt hij kropsla en andere soorten sla in de grondserres. “Het voordeel aan telen op goten is dat het veel properder en efficiënter werken is”, vertelt Paul. Voorlopig staan er geen nieuwe uitbreidingen op de planning. Eventueel zetten ze nog een kleinere hoeveelheid van een andere soort sla bij in de toekomst of schakelen ze over op een volledige productie op goten.
De teelt
De grootste uitdaging voor Paul is om de kwaliteit van zijn sla altijd hoog te houden, “Het is belangrijk om elke dag te anticiperen, het weer in rekening te brengen en niets aan het toeval over te laten”. Daarom kiest Paul ook voor continuïteit bij zijn personeel. “Elk jaar bijna altijd dezelfde seizoenarbeiders is belangrijk om de kwaliteit hoog te houden, want sla is een moeilijk product om te telen”, zegt Paul. Een andere moeilijke uitdaging is schimmel- en wortelziektes bestrijden.
In de winter is er een rustigere periode omdat de sla dan langer nodig heeft om te groeien. In de zomer is dat maar 4 weken, in de winter kan dat tot 8 weken duren. In zijn vrije tijd maakt Paul graag een tochtje met de cabrio of gaat hij squashen met vrienden. Op vakantie gaan is moeilijker omdat hij niet heel lang kan wegblijven van zijn bedrijf.
Tip
“Het is het beste om een sla zo snel mogelijk koud leggen om hem zo vers mogelijk te houden. Als je de sla met kluit in de koelkast legt, blijft hij nog 1 week langer vers”, vertelt Paul.
Paul heeft nog een laatste boodschap voor de consument: “Eet veel verse groenten, die zijn veel gezonder. Geniet van lokale producten en probeer op die manier zo weinig mogelijk voedsel in de vuilbak te gooien”.
Een echte aanrader volgens Paul is slasoep. “Niet veel mensen kennen dat, maar het is zeker de moeite om eens uit te proberen. Zeer lekker met kruidenkaas!”.