Ingrediënten
- 1 kropsla
- 500 g roomkaas (type Philadelphia)
- 40 cl zure room
- 400 g gerookte makreel
- 1 sjalot, fijngehakt
- 100g mayonaise
- 2 eetlepels fijngehakte dille + enkele takjes voor de afwerking
- 1 komkommer
- 12-tal radijsjes
- 4 hardgekookte eieren
- 1 groot wit toastbrood zonder korst
- 400 g gerookte zalm
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 300 g roze garnalen
Bereiding
Meng de roomkaas met de zure room tot een smeuïg geheel.- Hak de makreel fijn en meng met de mayonaise, sjalot en fijngesneden dille.
- Was de komkommer en de radijsjes en snijd in hele fijne plakjes. Snijd ook de hardgekookte eieren in plakjes.
- Verdeel de sla in bladeren, verwijder de nerven en snijd in fijne reepjes.
- Leg 4 sneetjes toastbrood in een vierkant op een serveerschaal en bestrijk rijkelijk met de makreelsalade. Besprenkel met de kropsla.
- Neem opnieuw 4 sneetjes brood en besmeer ze met het roomkaasmengsel. Leg de kant met het roomkaasmengsel naar beneden bovenop de rest van de taart.
- Besmeer nu ook de bovenkant met het roomkaasmengsel.
- Beleg met het grootste deel van de roze garnalen (hou er nog wat over voor de afwerking). Leg er een laagje komkommerplakjes bovenop.
- Ga opnieuw verder met 4 sneden brood waarvan je eerst de onderkant besmeert met de roomkaas, leg ze op de taart en besmeer ook de bovenkant.
- Beleg vervolgens met plakjes gerookte zalm, plakjes hardgekookt ei en kropsla.
- Bedek met nog een laagje van 4 sneden brood die je aan beide kanten met het roomkaasmengsel besmeert. Dit is de bovenkant van de taart.
- Bedek met plakjes radijs, werk af met wat roze garnalen, hier en daar een takje dille en besprenkel met bladpeterselie.
- Besmeer nu ook de zijkanten van de taart met de rest van het roomkaasmengsel.
- Heb je nog radijsjes en/of komkommer over dan kan je hier eventueel ook de zijkanten van de taart mee decoreren.
- Laat minstens een uurtje in de koelkast staan en serveer als feestelijk brunch of lunchgerecht!