Ingrediënten

  • 2 BelOrta Jonagold-appelen
  • 1 BelOrta venkel
  • enkele takjes dille
  • 3 eetlepels grof zeezout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepel chilivlokken
  • 4 theelepels boekweitkorrels
  • 3 theelepel venkelzaad
  • 1 citroen
  • klein potje verse geitenkaas
  • 1 rol bladerdeeg

Bereiding

  1. Tarte tatin: strooi zeezout in een kleine ovenschaal en plaats de hele venkel hierop. Gaar 40 minuten in de oven op 175°C. Snij de venkel in 12 partjes. Snij ondertussen 1 appel in 12 partjes. Neem een kleine pan of pot (diameter 15 cm) en bedek de onderzijde met bakpapier. Leg om de beurt een partje appel en een partje gegaarde venkel. Verspreid 2 eetlepels olijfolie over de bodem van het taartje. Bak op een gematigd vuur tot de onderzijde karameliseert en de appel gaar is – plaats bij voorkeur een gewicht op het taartje. Maak een marinade van geroosterd venkelzaad, boekweitkorrels, olijfolie, citroensap, citroenzeste en chilivlokken en doe deze marinade over het taartje. Snij een ronde (diameter 15 cm) uit het bladerdeeg en bedek het taartje. Bak 10 minuten in de oven op 185°C. Laat 5 minuten rusten uit de oven. Plaats een bord op het pannetje en draai in een vlotte beweging om. Snij het taartje in 4 stukken.
  2. Geitenkaas: klop de verse geitenkaas op met 1 eetlepel olijfolie en kruid met peper en zout naar smaak.
  3. Neem de andere appel en snij met een dunschiller in dunne slierten. Doe er wat citroensap over zodat ze niet bruin worden.
  4. Leg een kwartje tarte tatin op het bord, bedek met enkele sliertjes appel en een lepel geitenkaasmengsel. Werk af met wat takjes dille.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Mathias Smet