Ingrediënten

  • 4 Conference peren
  • 1 grote ui
  • 1 grote wortel
  • 1 kg kip
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 2 el gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl witte sesamzaadjes
  • 100 g amandelschilfers
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el honing
  • couscous voor 4 personen
  • bakboter
  • water
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereiding

  1. Pel de ui, snijd hem in 2 en dan grof in halve maantjes
  2. Zet de tajine op het vuur (controleer eerst of je een tajine hebt die op elk vuur mag, meestal mag dit enkel op gasvuur). Doe olijfolie in de bodem van de tajine en bedek de bodem met de uienringen.
  3. Snijd de kip in blokjes, leg de blokjes op het bedje van uienringen en kruid alles af met 2 theelepels kaneelpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kurkuma, peper & zout.
  4. Zet het deksel op de tajine en laat dit een half uur garen. Voeg na een half uur water toe totdat de kip ongeveer tot de helft onder water staat. Laat dit geheel nogmaals een half uur koken.
  5. Schil terwijl de Conference peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes. Neem een kleine kookpot, breng water aan de kook met het kaneelstokje en een beetje zout. Kook hierin de peren tot ze zacht zijn.
  6. Neem daarna een pannetje en doe hier een flinke klont bakboter in. Bak de Conference peren hierin tot ze goudbruin zijn, samen met het kaneelstokje, de honing en de overige theelepel kaneelpoeder.
  7. Schil de wortel en snijd deze doormidden in 2 stukken. Snijd dan in 4 en vervolgens elk partje nog eens in 2. Kook de wortels in een kookpot, gevuld met water tot ze zacht zijn. Voeg hier 1 eetlepel gemberpoeder en peper aan toe.
  8. Neem een klein pannetje en rooster kort 100 gram amandelschilfers en 2 theelepels sesamzaadjes tot ze goudbruin zijn.
  9. Werk de tajine af met de Conference peren, wortels, geroosterde amandelschilfers en sesamzaadjes. Kruid naar wens nog meer af met kaneel of voeg nog wat honing toe.
  10. Maak de couscous klaar zoals op de verpakking aangegeven staat. Serveer de couscous in een apart kommetje bij de tajine.