Ingrediënten

Voor de ketchup

  • 1 kg tomaten
  • olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teen look, fijngehakt
  • 60 g bruine suiker
  • 75 ml balsamicoazijn
  • 75 ml appelazijn
  • zout
  • 1 theelepel cayennepeper

Voor de frietjes

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 50 ml zonnebloemolie
  • peper en zout
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • fleur de sel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°.
  2. Was de tomaten, dep droog en halveer ze. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de tomaten ongeveer 20 minuten in de oven en laat even afkoelen. Doe de tomaten in je blender en mix fijn.
  3. Doe wat olijfolie in een stevige kookpot en stoof de sjalot en de look glazig. Voeg de bruine suiker toe en laat op een zacht vuur gedurende één minuut al roerend smelten. Voeg de gepureerde tomaten toe en roer goed. Laat 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  4. Voeg de balsamicoazijn, de appelazijn, wat zout en de cayennepeper toe.
  5. Laat een halfuur sudderen op een laag vuur zodat ongeveer de helft van het vocht overblijft en de ketchup een goeie textuur heeft. Neem van het vuur en zeef de ketchup met een fijne zeef. Doe in een glazen pot en laat afkoelen in de koelkast. Je kan de ketchup ongeveer 2 weken bewaren.
  6. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten. Breng een kom met water aan de kook en kook de frieten zo’n 5 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitlekken.
  7. Leg de frieten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met de zonnebloemolie, peper, zout en lookplakjes. Meng en zorg dat de frieten goed vettig zijn.
  8. Bak de frieten ongeveer een halfuur in de oven. Draai de frieten halverwege even om.
  9. Besprenkel de frieten vlak voor het serveren met de tijm en wat fleur de sel. Serveer met de ketchup.

Lekker bij de Hotdogs deluxe met coleslaw!