Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 kilo witte kool (= ongeveer een halve witte kool)
  • 1 prei (witte en lichtgroene delen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout
  • Zwarte peper

Topping:

  • 4 fijne sneetjes spek
  • Enkele sneden oud brood, in blokjes gesneden
  • Scheutje room

Bereiding

  1. Snijd de prei overlangs en daarna in halve ringen.
  2. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool, snijd de stronk weg en hak grof.
  3. Verhit de olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak deze 5 minuten tot hij zacht is maar niet bruin.
  4. Voeg de gehakte witte kool toe en bak 8 à 10 minuten tot de kool lichtjes zachter wordt. Kruid met zout en zwarte peper.
  5. Giet de kippenbouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, tot de kool helemaal zacht is.
  6. Verwijder de laurierblaadjes en mix de soep met een staafmixer of de blender tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Bak het spek in een pan tot het krokant is. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Doe de blokjes brood in dezelfde pan en bak ze in het overgebleven spekvet tot ze goudbruin en krokant zijn.
  9. Serveer de soep met een scheutje room, het krokante spek en de broodcroutons.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Innersparkle.