Ingrediënten
Voor de soep:
- 1 kilo witte kool (= ongeveer een halve witte kool)
- 1 prei (witte en lichtgroene delen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,25 liter kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- Zout
- Zwarte peper
Topping:
- 4 fijne sneetjes spek
- Enkele sneden oud brood, in blokjes gesneden
- Scheutje room
Bereiding
- Snijd de prei overlangs en daarna in halve ringen.
- Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool, snijd de stronk weg en hak grof.
- Verhit de olijfolie in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak deze 5 minuten tot hij zacht is maar niet bruin.
- Voeg de gehakte witte kool toe en bak 8 à 10 minuten tot de kool lichtjes zachter wordt. Kruid met zout en zwarte peper.
- Giet de kippenbouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen, tot de kool helemaal zacht is.
- Verwijder de laurierblaadjes en mix de soep met een staafmixer of de blender tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.
- Bak het spek in een pan tot het krokant is. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Doe de blokjes brood in dezelfde pan en bak ze in het overgebleven spekvet tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Serveer de soep met een scheutje room, het krokante spek en de broodcroutons.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Innersparkle.