Ingrediënten
- 8 stronkjes witloof
- 1 kilo aardappelen
- 800 ml melk
- 200 g Brugge Blomme
- Een handvol platte peterselie, fijngesnipperd
- 8 sneetjes serranoham
- Olijfolie
- Enkele klontjes boter
- 2 el bloem
- Een snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C, bij voorkeur op grillstand.
- Maak het witloof schoon, snijd de stronkjes overlangs doormidden en snijd de harde kern eruit.
- Smelt een klontje boter in een ruime pan. Bak de stronkjes witloof zo'n 2 min. per zijde tot ze mooi kleuren. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper. Giet er 200 ml water bij, zet een deksel op de pan en laat zo'n 7 min. sudderen op middelhoog vuur tot het witloof beetgaar is.
- Spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen hoeft niet. Snijd de aardappelen in stukken van zo'n 3 cm en zet net onder water met een flinke snuif zout en kook ze in zo’n 10-15 min. beetgaar.
- Schep de witloofstronkjes uit de pan op een bord. Het sap gebruiken we dadelijk voor de saus.
- Smelt voor de kaassaus 2 el boter in een pot om een roux te maken. Voeg de bloem toe en laat opdrogen onder voortdurend roeren. Zet het vuur niet te hoog zodat de roux niet kan aanbranden. Van zodra je koekjes begint te ruiken, en je bloem met de boter bindt tot kleine korreltjes is de roux klaar.
- Giet er al roerend met een garde de melk en het kookvocht van het witloof bij. Blijf goed roeren tot je een mooie, dikke saus krijgt. Kruid met een klein snuifje nootmuskaat en flink wat zwarte peper (we gebruiken hier bewust geen extra zout want zowel de kaas als de ham zijn al zout van smaak).
- Snijd intussen de korst van de kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
- Schep de kaas onder de saus en blijf roeren tot de kaas helemaal weggesmolten is.
- Haal van het vuur en roer er de peterselie onder.
- Halveer de sneetjes ham en omwikkel elk half stronkje witloof met een half sneetje ham. Schik de witloofrolletjes in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Zet zo'n 5-7 min. hoog in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.
- Giet de aardappelen af. Prak ze lichtjes met een vork en breng op smaak met een scheutje olijfolie, een snuifje zout en zwarte peper. Houd warm (zie tip).
- Haal de witloofrolletjes uit de oven en serveer ze meteen samen met de puree.
Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Foodbag.