Ingrediënten

  • 2 ajuinen
  • 2 wortelen
  • 2 stengels prei
  • 1 teentje look
  • 1 kg gepelde tomaten
  • 3 l groentebouillon
  • 1 l tomatenpassata
  • 400 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 25 g paneermeel
  • cayennepeper
  • 1 kruidentuiltje van laurier en tijm
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Maak alle groenten proper en snijd ze in grove stukken.
  2. Stoof de ajuin en de look glazig in olijfolie. Voeg dan de andere groenten toe en laat 10 min stoven op een zacht vuur.
  3. Overgiet de groenten met de groentebouillon en de passata, doe de gepelde tomaten erbij, leg het kruidentuiltje in de soep en laat ze zo’n 30 min. zachtjes koken tot alle groenten zacht zijn.
  4. Ondertussen maak je de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en kruid naar smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar en rol kleine balletjes van het gehakt.
  5. Breng water aan de kook en kook de balletjes gaar.
  6. Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix de soep glad, kruid af met peper, zout en eventueel cayennepeper. Indien gewenst, kun je de soep nog zeven.
  7. Voeg de gekookte balletjes toe en laat de soep nog even doorkoken. Dien dan onmiddellijk op.