Ingrediënten
- 5 kg rijpe vleestomaten
- 3 uien
- 3 teentjes look
- 4 stengels selder
- 1 dl Griekse olijfolie
- Extra nodig: glazen bokalen
Bereiding
- Kook de bokalen en deksels gedurende minstens 5 min in water. Spoel ze grondig af onder stromend water en zet ze omgekeerd te drogen op een propere handdoek.
- Pel de uien en teentjes look. Snipper beide fijn. Spoel de selderstengels en snij fijn.
- Was de tomaten, verwijder de steeltjes en snij in 4.
- Verwarm de olijfolie in een kookpot. Voeg de selderstukjes en ui- en looksnippers toe en laat even stoven op een hoog vuur.
- Voeg de tomaten toe en roer af en toe gedurende 5 à 10 min tot de velletjes loskomen.
- Doe alle groenten in de tomatenpers en pureer alles fijn.
- Doe de puree in een kookpot en laat op een zacht vuur reduceren. Dit duurt ± 1u30 tot 2 uur. Roer regelmatig om.
- Giet de tomatenpassata met behulp van een trechter in de bokalen. Vul de bokalen tot 1 vinger van de rand.
- Zet de deksels op de bokalen en draai ze ondersteboven.
- Laat de bokaal langzaam afkoelen. Draai er een handdoek rond om de warmte bij te houden.
- Na afkoeling moet het deksel zijn aangetrokken en mag het niet meer klikken. Door de lucht die in de bokaal zit, wordt de bokaal tijdens het afkoelen vacuüm gezogen.