Ingrediënten

  • 5 kg rijpe vleestomaten
  • 3 uien
  • 3 teentjes look
  • 4 stengels selder
  • 1 dl Griekse olijfolie
  • Extra nodig: glazen bokalen

Bereiding

  1. Kook de bokalen en deksels gedurende minstens 5 min in water. Spoel ze grondig af onder stromend water en zet ze omgekeerd te drogen op een propere handdoek.
  2. Pel de uien en teentjes look. Snipper beide fijn. Spoel de selderstengels en snij fijn.
  3. Was de tomaten, verwijder de steeltjes en snij in 4.
  4. Verwarm de olijfolie in een kookpot. Voeg de selderstukjes en ui- en looksnippers toe en laat even stoven op een hoog vuur.
  5. Voeg de tomaten toe en roer af en toe gedurende 5 à 10 min tot de velletjes loskomen.
  6. Doe alle groenten in de tomatenpers en pureer alles fijn.
  7. Doe de puree in een kookpot en laat op een zacht vuur reduceren. Dit duurt ± 1u30 tot 2 uur. Roer regelmatig om.
  8. Giet de tomatenpassata met behulp van een trechter in de bokalen. Vul de bokalen tot 1 vinger van de rand.
  9. Zet de deksels op de bokalen en draai ze ondersteboven.
  10. Laat de bokaal langzaam afkoelen. Draai er een handdoek rond om de warmte bij te houden.
  11. Na afkoeling moet het deksel zijn aangetrokken en mag het niet meer klikken. Door de lucht die in de bokaal zit, wordt de bokaal tijdens het afkoelen vacuüm gezogen.