Ingrediënten

Voor de spruitjes:

  • 16 spruitjes ofwel 400 g, opgekuist
  • 70 g panko
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 70 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 dl arachideolie
  • zout

Voor het dipsausje (thousand island saus):

  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 1 theelepel sambal of sirahasaus
  • 1 eetlepel yoghurt

Bereiding

  1. Doe de eierdooiers met de mosterd en azijn in een hoge maatbeker. Zet er je staafmixer in en voeg terwijl je mixt geleidelijk aan de olie toe tot je een mooie mayonaise verkrijgt.
  2. Meng de honing, de sambal en de yoghurt onder de mayonaise en kruid met een snufje zout.
  3. Proef en voeg indien nodig nog wat honing of sambal toe. Doe de thousand island saus in een kommetje om te serveren.
  4. Kook de spruitjes een 8-tal minuten tot ze beetgaar zijn in ruim water met wat zout, giet af en laat schrikken met ijswater.
  5. Meng de panko met de chilivlokken en het lookpoeder. Roer de eieren los. Doe de panko, de eieren en de bloem elk apart in een laag kommetje. Wentel elk spruitje eerst door de bloem, vervolgens door de eieren en dan door het pankomengsel.
  6. Doe de arachideolie in een pan en warm op. Frituur er de spruitjes in tot ze goudbruin zijn (ongeveer 5 minuten). Draai geregeld om. Laat even uitlekken op wat keukenpapier en kruid bij met gerookt paprikapoeder en een flinke snuf zout.
  7. Serveer als hapje met het sausje.