Ingrediënten

  • 1 kg kropsla
  • 1 komkommer
  • 100 g sjalot
  • 80 g boter
  • 300 g aardappelen
  • 2 liter water
  • 12 coquilles
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 100 g gerookt spek, in blokjes
  • 100 ml volle room
  • Cayennepeper

Bereiding

  1. Snipper de sjalot fijn. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  2. Stoof de sjalot aan in boter zonder te kleuren.
  3. Voeg de aardappelen en het water toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten doorkoken.
  4. Voeg de schoongemaakte sla (nerven hoef je niet te verwijderen) en de komkommer in grove stukken toe en laat 3 minuten meekoken.
  5. Haal de soep van het vuur en mix ze glad met een staafmixer of in de blender. Kruid naar smaak.
  6. Strijk de coquilles in met olijfolie en rooster ze kort aan beide zijden in een hete grillpan.
  7. De coquilles moeten binnenin nog glazig zijn. Kruid naar smaak.
  8. Bak de spekblokjes krokant zonder vetstof.
  9. Klop de room half op.
  10. Schep de soep in diepe borden. Schik in elk bord 3 coquilles.
  11. Werk af met spekblokjes en een toef opgeklopte room. Strooi op de room nog wat cayennepeper.