Ingrediënten
- 1 kg kropsla
- 1 komkommer
- 100 g sjalot
- 80 g boter
- 300 g aardappelen
- 2 liter water
- 12 coquilles
- Olijfolie
- Peper en zout
- 100 g gerookt spek, in blokjes
- 100 ml volle room
- Cayennepeper
Bereiding
- Snipper de sjalot fijn. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
- Stoof de sjalot aan in boter zonder te kleuren.
- Voeg de aardappelen en het water toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten doorkoken.
- Voeg de schoongemaakte sla (nerven hoef je niet te verwijderen) en de komkommer in grove stukken toe en laat 3 minuten meekoken.
- Haal de soep van het vuur en mix ze glad met een staafmixer of in de blender. Kruid naar smaak.
- Strijk de coquilles in met olijfolie en rooster ze kort aan beide zijden in een hete grillpan.
- De coquilles moeten binnenin nog glazig zijn. Kruid naar smaak.
- Bak de spekblokjes krokant zonder vetstof.
- Klop de room half op.
- Schep de soep in diepe borden. Schik in elk bord 3 coquilles.
- Werk af met spekblokjes en een toef opgeklopte room. Strooi op de room nog wat cayennepeper.