Ingrediënten
- 700 g BelOrta witte bonen
- 6 lente-uitjes
- 4 stukken witloof
- 2 dl appelsap
- 8 cl hazelnootolie
- 8 cl appelazijn
- 400 g zure room
- peper en zout
- 16 sint-Jakobsschelpen of sint-Jakobs nootjes
- scheutje olijfolie
- een klontje boter
- 2 bakjes tuinkers
- 16 sneetjes gedroogde ham
Bereiding
- Kook de bonen in licht gezouten water tot ze gaar zijn. Zorg ervoor dat de bonen niet te plat worden. Koel de bonen met koud stromend water af en zet ze even opzij.
De salade
- Snij de witloof (in de lengte) in twee stukken. Versnipper nadien in fijne reepjes. Snij het taaie gedeelte van de witloof er af. Voeg de reepjes witloof bij de bonen.
- Snipper vervolgens de lente-uitjes in dunne ovale ringen en voeg ook toe aan de bonen.
Vinaigrette
- Voeg de appelazijn en de hazelnootolie samen in 1 kom. Mix de zure room erbij en meng alles tot een glad geheel. Kruid het mengsel naar keuze met peper en zout. Schenk wat vinaigrette over de bonensalade en meng alles door elkaar. Kruid de salade naar keuze met wat peper en zout.
- Tip: je kan de salade een leuk extraatje geven door er geraspte hazelnoten en fijne reepjes appel aan toe te voegen!
Sint-Jakobsnootjes
- Schep de inhoud van de schelp los en verwijder de ingewanden omheen de vrucht. Spoel de nootjes goed zodat er geen zandkorrels meer aanhangen. Leg ze in een vergiet en laat een tiental minuten onder een klein straaltje koud water liggen. Dep nadien goed droog.
- Verhit wat boter en een scheutje olijfolie in een pan. Leg de sint-Jakobs nootjes in de pan en kruid met wat peper en zout. Bak +/- 2 minuten en draai ze om. Bak totdat de buitenkant knapperig is en de binnenkant glazig.
- Meng wat tuinkers onder de bonensalade voor het serveren. Schep wat bonensalade op een bord en leg er twee gebakken Sint-Jakobs nootjes op. Werk het bord af met de snippers gedroogde ham en dresseer nog wat vinaigrette naast het gerecht.