Ingrediënten

  • 2 rode ajuinen
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 2 stronken witloof
  • 1 peer
  • 100 g roquefort
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 25 g zonnebloempitten
  • 50 g rucola
  • Een klontje boter
  • Olijfolie
  • 2 tl tijm
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Pel de rode ajuinen en snijd in halve ringen. Smelt een klontje boter in een steelpannetje en laat de ajuinen op een zacht vuurtje fruiten. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper en de tijm. Zet een deksel op de pan en laat de ajuinen zo'n 10 min. fruiten, het is de bedoeling dat ze helemaal zacht zijn.
  3. Bekleed intussen een taartvorm met het deeg en het bijgevoegde bakpapier. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen helemaal bedekt zijn. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak het deeg alvast 10 min. voor.
  4. Snijd intussen de harde kern uit het witloof en snijd fijn.
  5. Snijd de peer in dunne plakken en verkruimel de roquefort.
  6. Smelt een klontje boter in een pan en roerbak het witloof zo'n 4 min. tot het net niet gaar is. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper.
  7. Klop intussen de eieren los met de melk en kruid royaal met zout en zwarte peper.
  8. Haal het deeg uit de oven.
  9. Schep het witloof op de taartbodem en schik de helft van de peer erop (het zoete van de peer zorgt voor contrast met de sterke smaken van blauwe kaas en witloof, hou je wel van een extra pittige quiche? Verwerk de peer dan enkel in de salade). Giet het eimengsel erover, bestrooi met de blauwe kaas en werk af met wat schepjes van de gefruite rode ui.
  10. Bak de quiche zo'n 30-35 min. tot die mooi gaar is en goudbruin kleurt.
  11. Maak intussen de pan van het witloof schoon met een stukje keukenpapier en rooster de zonnebloempitten goudbruin.
  12. Maak nu de salade: meng de rest van de plakjes peer met de rucola en zonnebloempitten, en maak aan met een scheutje olie en een snufje zout en zwarte peper.
  13. Haal de quiche uit de oven en laat zo'n 5 min. rusten alvorens aan te snijden (zie tip). Snijd in punten en serveer met de salade.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Foodbag