Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 3 preien
- 1 ajuin
- 200 g spekblokjes
- 3 eieren
- 250 ml room
- 100 gr geraspte kaas (bv.emmentaler, gruyère)
- nootmuskaat
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven op 180°.
- Laat het bladerdeeg op kamertemperatuur komen.
- Snipper de ajuin fijn en snijd de prei in fijne ringen.
- Bak de spekblokjes zonder vetstof in een pan krokant.
- Haal de spekblokjes uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
- Stoof de ajuin glazig in de pan van de spekblokjes (indien nodig voeg je nog een klein beetje olijfolie toe) en voeg dan de prei toe. Laat zachtjes stoven tot de prei beetgaar is.
- Doe de room in een kom, klop er de eieren in los en voeg de geraspte kaas toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Klop alles goed los.
- Rol het bladerdeeg open, leg op een bakpapier in een taartschotel en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
- Leg de spekblokjes op de bodem en leg daarboven de prei met ajuin. Giet het roommengsel over de groenten en plaats in de oven.
- Bak de quiche 30 à 40 min tot de taart goudbruin is en de vulling gestold.
- Haal uit de oven en dien op met bijvoorbeeld een seizoensslaatje.