Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 400 g bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels suiker
  • een snufje zout
  • 40 g verse gist
  • 30 cl lauw water

Voor de topping:

  • 3 uien
  • 20-tal spruitjes (ongeveer 500 g), opgekuist en gehalveerd
  • 70 g boter
  • 2 dl water
  • 250g kippengehakt
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • fleur de sel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 g ricotta
  • 4 eetlepels gemalen gruyèrekaas

Bereiding

Voorbereiding:

  1. Strooi de bloem uit op een proper werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de olijfolie, suiker en het zout. Los de gist op in het water, giet dit bij de bloem.
  2. Meng en kneed met de hand tot je een homogeen glad deeg bekomt.
  3. Rol het deeg tot twee gelijke bollen en leg ze elk in een kom. Dek af met een handdoek en laat ongeveer anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Recept:

  1. Warm de oven voor op 250°.
  2. Verwijder de schil van de uien en snijd in dunne ringen. Doe de uien samen met de boter en het water in een braadpan.
  3. Laat de uien een halfuur op een gemiddeld vuur karamelliseren. Meng af en toe en voeg indien nodig nog wat water toe.
  4. Meng het gehakt met het venkelzaad en de look en draai er kleine balletjes van.
  5. Besprenkel de gehalveerde spruitjes met peper en zout en meng met de olijfolie.
  6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de gewenste dikte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Besmeer de pizza’s met de ricotta. Beleg met de gekarameliseerde ui, de gehaktballetjes, de spruitjes en de gruyèrekaas.
  8. Bak de pizza’s in zo’n 15 minuten in je oven. Werk af met peper van de molen en serveer.