Ingrediënten

  • 400 g pastinaak, geschild, harde kern verwijderd en in grove stukken gesneden
  • 100 g pastinaak, geschild, harde kern verwijderd en in kleine blokjes gesneden
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 takjes cherrytomaatjes
  • 250 ml groentebouillon
  • Scheutje melk
  • 10 g platte peterselie, fijngesneden
  • 5 g dille, fijngehakt
  • 1 tl verse tijmblaadjes, geritst
  • Tomatenkruiden
  • Peper en zout van de molen
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • Zeste van ½ citroen
  • 30 g oud brood
  • Olijfolie
  • 2 à 3 zeebaarsfilets

Bereiding

  1. Hak het oud brood in een hakmolen tot kruim. Meng met de fijngehakte peterselie en dille. Voeg het fijngesneden teentje knoflook en de citroenzeste toe en meng goed door elkaar.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  3. Druk het gekruid broodkruim op de vis. Drizzle er olijfolie over en kruid de vis met wat fleur de sel.
  4. Bestrijk een ruime ovenschaal met een weinig olie.
  5. Leg de zeebaars in de ovenschaal.
  6. Wrijf de kerstomaten in met wat olie en tomatenkruiden.
  7. Leg deze naast de zeebaars in de ovenschaal.
  8. Zet in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 12 minuten of tot de vis gaar is.
  9. Zet intussen een ruime pot op het vuur. Stoof de sjalot in een scheutje olijfolie glazig. Voeg de grove stukken pastinaak toe en laat even kort warmte nemen. Overgiet de pastinaak met de groentebouillon en laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot de pastinaak gaar is en alle bouillon is opgenomen. Voeg een scheutje melk toe en stamp de pastinaak met een pureestamper tot een fijne puree.
  10. Neem intussen een ruime pan en doe er een scheut olijfolie in. Bak hierin de kleine pastinaakblokjes in 10 minuten beetgaar. Kruid met peper en zout van de molen.
  11. Schik de pastinaakpuree op een bord. Schep hierover de pastinaakblokjes. Leg hierop de zeebaarsfilet en een takje kerstomaten. Werk af met wat peper van de molen en fijngesneden verse peterselie.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Juffrouw Toertjes.