Ingrediënten

  • 1kg aardappelen
  • 500gr varkensgehakt
  • 1 stengel prei
  • 400ml melk + een extra scheutje
  • 50gr geraspte emmentaler
  • 22gr bloem
  • Nootmuskaat
  • Bakboter
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Breng een ruime portie water aan de kook op een hoog vuur. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappelen gaar in 15-20 minuten en giet af.
  2. Maak nu ook de prei schoon en snijd hem in halve ringen. Verhit een scheutje bakboter in een pan op een matig-hoog vuur en stoof de preiringen enkele minuten aan.
  3. Voeg na vijf minuten bakken ook het gehakt toe aan de pan en bak het rul tot het mooi grijsbruin is. Kruid de pan met peper en zout & laat nog enkele minuten doorbakken.
  4. Doe de uitgelekte aardappelen weer in de kookpot en pureer ze met een stamper fijn met 20gr boter en een klein scheutje melk. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
  5. Smelt vervolgens 18gr boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor zodat je een 'roux' krijgt. Giet de melk erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. Kruid ook de saus vervolgens met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Neem een ovenschaal en schep het prei-gehaktmengsel erin. Giet de bechamelsaus eroverheen & eindig met een laag aardappelpuree.
  7. Werk af met een laagje emmentaler-kaas en zet de schotel 10-15 minuten in een voorverwarmde oven aan 200 graden op grillstand.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met The Cooking Nurse.