Ingrediënten

  • 4 BelOrta Conference-peren
  • 250 ml water
  • 75 g suiker
  • sap van 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • optioneel: scheutje vers vanilleextract (voor de gepocheerde peren)
  • 200 g tarwebloem (evt. volkorenmeel)
  • 40 g suiker
  • 12 g bakpoeder
  • 3 g zout
  • 2 eieren
  • 250 ml melk (of haver-, amandel- of karnemelk)
  • 60 g gesmolten boter
  • 80 g mascarpone
  • 80 g zandkoekjes, geplet
  • 50 g vloeibare honing

Bereiding

  1. Gepocheerde peren: schil de peren en halveer ze overlangs. Doe water, 75 g suiker, citroensap en kaneelstokje in een pot. Breng aan de kook, voeg de peren toe en laat koken tot ze zacht zijn (controleer na 15 minuten). Zet even opzij.
  2. Meng bloem, 40 g suiker, bakpoeder en zout in een grote kom. Klop in een andere kom de eieren, melk en gesmolten boter tot een vloeibare consistentie. Doe dit mengsel bij de droge ingrediënten en klop langzaam (niet mixen) tot een beslag. Plet de zandkoekjes tot kruimels en zet opzij.
  3. Verhit een antiaanbakpan op middelhoog vuur en voeg royaal plantaardige olie toe. Als de olie heet is, voeg je een kleine pollepel beslag toe voor de eerste pannenkoek. Het beslag moet worden omgeven door olie zodat de pannenkoek niet groter wordt en mooi dik blijft. Zet het vuur lager en hou de bodem van je pannenkoek in de gaten (om te voorkomen dat deze verbrandt). Vertoont de bovenkant bubbels, draai dan de pannenkoek om met een spatel. Doe hetzelfde met de rest van het beslag, je zou ongeveer zes pannenkoeken moeten kunnen maken.
  4. Stapel de pannenkoeken, voeg mascarpone toe en garneer met de peren en de honing. Strooi tot slot wat zandkoekjeskruimel over de pannenkoekenstapel.

Dit recept kwam tot stand dankzij een heerlijke samenwerking met Mathias Smet