Ingrediënten
- 2 appels
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 400ml melk
- 50 gram kristalsuiker
- 22 gram roomboter
- 20ml slagroom
- 1 snuifje zout
- 1/2 theelepel zoutvlokken
- bakboter
Bereiding
- Doe de bloem in een mengkom met de eieren en de melk. Voeg een snuifje zout toe en roer het geheel tot een homogeen beslag met een garde.
- Schil vervolgens de appels en haal het klokhuis weg. Snijd de rest van de appel in dunne schijfjes van enkele millimeters dik. Halveer de appelschijfjes zodat je halve maantjes krijgt.
- Smelt een klein scheutje bakboter in een (pannenkoeken)pan op een matig vuur. Voeg 1 pollepel beslag toe en wentel de pan zodat het beslag zich mooi verspreidt.
- Leg enkele stukjes appel in het natte beslag en giet er een tweede pollepel beslag overheen. Laat de pannenkoeken enkele minuten bakken en draai vervolgens om zodat ook de andere kant goudbruin kan bakken.
- Plooi de pannenkoek dicht en schik ze per twee op een bord.
- Doe nu de kristalsuiker in een steelpannetje en zet het op een laag-matig vuur. Beweeg het pannetje af en toe heen en weer zodat de suiker beweegt.
- Neem er een houten spatel bij en roer zachtjes door vanaf de suiker brokjes begint te vormen.
- Wacht tot de suiker volledig gesmolten is en haal het pannetje vervolgens van het vuur.
- Doe nu onmiddellijk de roomboter bij in het pannetje en roer door tot deze volledig onder de suiker gemengd is. Giet vervolgens ook de room erbij en roer opnieuw goed door.
- Roer finaal ook de zoutvlokken onder het karamelmengsel en giet het over de pannenkoeken.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met The Cooking Nurse.